Εντός της ημέρας θα αποσταλεί σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πρόταση στους θεσμούς, ενώ συνεχίζονται οι πυρετώδεις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και συμπληρώνονται οι τελευταίες λεπτομέρειες. Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.



Από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συσκέπτεται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης και υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Κάποια στιγμή η σύσκεψη διεκόπη προκειμένου ο κ. Τσίπρας να συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που ζήτησε συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις.

Παρά την αρχική ενημέρωση τόσο ο κ. Τσακαλώτος, όπως και ο επικεφαλής των Ελλήνων τεχνοκρατών Γιώργος Χουλαιράκης επέστρεψαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα και δεν παρέμειναν στις Βρυξέλλες όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο.

Η κίνηση αυτή σημαίνει είτε ότι οι απαιτήσεις των δανειστών είναι πιο πολλές από τις αναμενόμενες και άρα χρειάζεται επιπλέον πολιτική συζήτηση στην Αθήνα - το πλέον πιθανό, είτε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και πλέον η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες.

Το πολεμικό συμβούλιο

Στο πολεμικό συμβούλιο, όπως έχει εξελιχθεί η σύσκεψη, μελετάται η ελληνική πρόταση και κυρίως τα προαπαιτούμενα που θα σταλούν εντός της ημέρας. Στα δε προαπαιτούμενα θα υπάρχουν και ιδιωτικοποιήσεις, όχι όμως για θέματα ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, μικρή ΔΕΗ κ.λπ.).

Βάση της ελληνικής πρότασης για τα prior actions στο τριετές πρόγραμμα θα αποτελεί το κείμενο που είχε στείλει η Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Θα σταλεί στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τελικοί παραλήπτες θα είναι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Την Τετάρτη η Ελλάδα έστειλε το αίτημα για το νέο δάνειο στον ESM για 3ετή χρηματοδοτική βοήθεια αλλά και ρύθμιση για το χρέος. Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν θετικά το γεγονός ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ το προώθησε στους θεσμούς σημειώνονταςκαι ο ίδιος ότι θα πρέπει να υπάρχει αναφορά για ρύθμιση του χρέους.

Η Ελλάδα δεν έχει προσδιορίσει το ποσό που αιτείται να εγκρίνει ο ESM. Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού θα καθοριστεί το ποσό βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις (ανάπτυξη πλεόνασμα και προβλέψεις για έσοδα). Και το ακριβές ποσό θα αποφασιστεί στο δς ΕΣΜ

Επίσης κυβερνητικές πηγές αξιολογούν θετικά και το ότι τώρα πλέον συζητάμε για τριετές πρόγραμμα και όχι για πεντάμηνη παράταση, οπότε θα μπει τέλος στην αβεβαιότητα αλλά και τα μέτρα θα «απλωθούν» σε βάθος τριών χρόνων.

Η επικοινωνία με τον Τουσκ

Την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Μόλις μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ελπίζουμε να λάβουμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις σήμερα», έγραψε στο Twitter.

Μάλιστα, με μία δεύτερη ανάρτηση συμπλήρωσε ότι «οι ρεαλιστικές προτάσεις της Αθήνας θα πρέπει να συνδυαστούν με μία ρεαλιστική πρόταση των δανειστών για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να βγουν όλοι κερδισμένοι».

Ωστόσο, όπως επισήμανε με ένα τρίτο tweet o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ό,τι κι αν συμβεί τελικά, η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα δεν δικαιολογεί τη λανθασμένη οικονομική φιλοσοφία που προκάλεσε την κρίση».

Μάλιστα, για να υπογραμμίσει το «μήνυμά» του, ο Τουσκ χρησιμοποίησε και την γνωστή ρήση του Κικέρωνα «Magnum vectigal est parsimonia» που σημαίνει «η οικονομία είναι σημαντικό έσοδο».

Κομισιόν: Έχει γίνει προετοιμασία για όλα τα σενάρια

Επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με αντιπροσωπείες της ΝΔ και του Ποταμιού με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Ο κ. Γιούνκερ θα δει αντιπροσωπεία της ΝΔ και αύριο τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη» είπε προσθέτοντας πως «όλοι γνωρίζετε ότι ο κ. Γιούνκερ έχει τον ελληνικό λαό στο μυαλό του. Τον Οκτώβριο το θέμα του χρέους». Μάλιστα έσπευσε να κάνει γνωστό πως έχει γίνει «προετοιμασία για όλα τα σενάρια». «Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε νέο αίτημα στον ESM. Ο ESM θα ζητήσει από την Επιτροπή να εκτιμήσει τις προϋποθέσεις. Όταν γίνει αυτή η εκτίμηση η Αθήνα θα πρέπει να στείλει συνολικές προτάσεις», συνέχισε αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας στον ESM.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.