«Πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία από το τελεσίγραφο του Eurogroup αλλά δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ. Δεν θα γίνω νέος Παπαδήμος».


Προειδοποίηση σε δραματικούς τόνους απηύθυνε στη δευτερολογία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσιπρας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή.

«Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του. Ανάμεσα σε μία κακή και σε μία καταστροφική επιλογή είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο. Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει. Είναι σαν να σου ζητούν τα λεφτά ή τη ζωή σου» είπε ο πρωθυπουργός, πετώντας στην ουσία το γάντι στους διαφωνούντες μετά και το κειίμενο που κατέθεσαν πέντε στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ζητώντας επιστροφή στη δραχμή

Σημειωτέον, η θυελλώδης κοινή συνεδρίαση ΚΟ και Πολιτικής Γραμματείας,ολοκληρώθηκε χωρίς καμία ψηφοφορία, ούτε για το κείμενο που κατέθεσαν στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Τι είχει πει στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργος

«Εδώ κινδυνεύουμε να ανατιναχτεί το κράτος, δεν μιλάμε για Grexit, μιλάμε για άτακτη χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κ.Ο απέδωσε σε συντομία τι συνεπάγεται ένα Grexit και δίνοντας έτσι απάντηση γιατί αποφάσισε να προχωρήσει σε συμφωνία.

Υπογράμμισε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας την κρισιμότητα των στιγμών και των επιλογών και αποσαφήνισε πως εξέλαβε και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία από το τελεσίγραφο του Eurogroup, αλλά δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε Ελλάδα από Eυρωζώνη» είπε ο πρωθυπουργός. 

Κάλεσε  την Κ.Ο. να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σ' αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις και καθησύχασε το εσωτερικό του κόμματος του ότι δεν απεργάζεται άλλα σενάρια και λύσεις λέγοντας: «Εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί. Ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».



Τσακαλώτος: Επώδυνες συνέπειες για τον πληθυσμό χωρίς συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο βουλευτές όσο και υπουργοί που πήραν το λόγο δεν έκρυψαν ότι μη ψήφιση της επικείμενης συμφωνίας οδηγεί τη χώρα σε νέες πιο οδυνηρές περιπέτειες και τελικά σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Τα απαισιόδοξα αυτά σενάρια φέρεται να υιοθέτησε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατά πληροφορίες το κυβερνητικό στέλεχος απέφυγε να εγείρει ευθέως θέμα δραχμής σε περίπτωση που το νέο πακέτο μέτρων καταψηφιστεί.

Υποστήριξε ωστόσο ότι αν υπάρξει ναυάγιο οδηγούμεθα σε αχαρτογράφητα ύδατα και επώδυνες συνέπειες για τον πληθυσμό.

Αντίθετα άλλοι βουλευτές περιέγραψαν ευθέως τα δεινά τυχόν εξόδου της χώρας από το ευρωπαικό νόμισμα και προέβλεψαν πολύμηνη ανθρωπιστική κρίση.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις άλλων βουλευτών του κόμματος οι οποίοι αν και τάχθηκαν υπέρ της ρήξης με τους ευρωπαίους εταίρους σημείωσαν ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ακολουθήσουμε μια εναλλακτική οδό.

Δραγασάκης: Πρέπει να αποφασίσουμε ποια χώρα θέλουμε να κυβερνήσουμε 

Λαμβάνοντας το λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης εκ των στελεχών που ωθούσαν σταθερά τον κ. Τσίπρα στην αναζήτηση συμφωνίας με τους εταίρους τις ώρες που η ρήξη εμφανιζόταν ως η μόνη επιλογή, είπε στους βουλευτές: «θα πρέπει να αποφασίσουμε...ποια χώρα θέλουμε να κυβερνήσουμε και ποια θέλουμε να είναι η θέση μας στην Ευρώπη».  

Εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την επίτευξη της συμφωνίας. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε πως  το πρόγραμμα έχει δυσκολίες, αλλά όπως είπε υπάρχουν και σημεία βελτιωμένα σε σχέση με την πρόταση της προηγούμενης εβδομάδας. 

Υποσχέθηκε δε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα συνεχισθεί η προσπάθεια για επιπλέον βελτιώσεις.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.