Μιλώντας σε ραδιόφωνο της Αυστραλίας ο κ. Βαρουφάκης είπε πως ο Α. Τσίπρας γνωρίζει ότι πρόκειται για μια «αδύνατη συμφωνία, μια συμφωνία που είναι απλώς μη βιώσιμη»


Δηλητηριώδη βέλη προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την συμφωνία που επετεύχθη ρίχνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Αυστραλίας διαπιστώνοντας πως οι ξένες δυνάμεις παίρνουν αυτή τη φορά τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας.

«Αυτή είναι μια πολιτική της ταπείνωσης. Η τρόικα έκανε ότι μπορούσε για να κάνει τον Α. Τσίπρα να καταπιεί κάθε κριτική που διατύπωσε προς την τρόικα τα τελευταία πέντε χρόνια, όχι απλά αυτούς τους έξι μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση, αλλά και τα πέντε χρόνια πριν από αυτό», σημείωσε.

«Αυτό δεν έχει τίποτε να κάνει με οικονομικά. Δεν σχετίζεται με το να μπει η Ελλάδα σε μια πορεία προς την ανάκαμψη. Είναι μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών που στοιχειώνει την Ευρώπη και πάλι και ο πρωθυπουργός το ξέρει», πρόσθεσε.

«Στο πραξικόπημα [του 1967] η επιλογή του όπλου που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να πέσει η δημοκρατία ήταν τα τανκς. Αυτή τη φορά ήταν οι τράπεζες». Όπως ανέφερε, οι τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν από τις ξένες δυνάμεις για να καταλάβουν την κυβέρνηση. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά παίρνουν τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας. 

Πως αποτράπηκε σχέδιο Βαρουφάκη για σταδιακό Grexit την 5η Ιουλίου

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό πολιτικό περιοδικό-επιθεώρησηNewstatesman παραδέχεται πως είχε εισηγηθεί το βράδυ του δημοψηφίσματος ένα Grexit με  έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU) και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ σε περίπτωση που οι δανειστές τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, την ώρα που έγινε γνωστή η επικράτηση του ΟΧι στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, έξι μέλη της κυβέρνησης κλήθηκαν να ψηφίσουν επί του σχεδίου του. Μόνο δύο ψήφισαν υπέρ, όμως. Τέσσερις ψήφισαν κατά και ο κ. Βαρουφάκης δεν μπόρεσε να πείσει τον κ. Τσίπρα. Κατόπιν αυτού, η αποχώρησή του από την κυβέρνηση ήταν αναπόφευκτη.

«Εκείνο το βράδυ η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η επιθυμία του λαού, εκείνο το δυνατό ΟΧΙ, δεν έπρεπε να ενεργοποιήσει το σχέδιό μου» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του.

«Αντιθέτως, έπρεπε να οδηγήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις. Στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό μας να δέχεται πως οτιδήποτε συμβεί, οτιδήποτε και να κάνει η άλλη πλευρά, δεν πρέπει να αντιδράσει συγκρουόμενος μαζί τους. Κι αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι σταματάς την διαπραγμάτευση...»

Εισήγηση που όπως παραδέχεται δεν έγινε δεκτή -μειοψήφησε (σε έξι υπέρ τάχθηκαν… δυο) και γι’ αυτό η κυβέρνηση προχώρησε στα capital controls. Πάντως όπως λέει ομάδα 4 με 5 ατόμων εντός της κυβέρνησης μελετούσε το θέμα.

Σε ερώτηση για τις δυο επιλογές της Ελλάδας, την άμεση έξοδο από το ευρώ ή την έκδοση IOUs, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «δεν πίστευα ποτέ πως πρέπει να πάμε κατ' ευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή.

«Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να “κουρέψουμε” τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία νόμισα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας», σημειώνει ο Γιάνης βαρουφάκης και συνεχίζει: Προειδοποιούσα το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζές μας) για έναν μήνα, προκειμένου να μας σύρει σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Όταν συνέβη η σύστασή μου για «ενεργητική» απάντηση, ας πούμε ότι καταψηφίστηκε»

Σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, από την αρχή των διαπραγματεύσεων, οι πιστωτές του ξεκαθάρισαν πως είτε θα δεχθεί τη συμφωνία ή η συμφωνία είναι νεκρή, σημειώνοντας παράλληλα πως ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίαζε τα στοιχεία που της ζητούνταν (όπως π.χ. τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, τα στοιχεία για τις κρατικές οντότητες) και ανέπτυσσε τα σχέδιά της για τον ΦΠΑ, οι πιστωτές απέρριπταν της προτάσεις χωρίς όμως να δίνουν κάποια δική τους εναλλακτική πρόταση. «Στη συνέχεια, πριν προλάβουμε να συμφωνήσουμε μαζί τους για τον ΦΠΑ, θα άλλαζαν θέμα και θα πήγαιναν στις αποκρατικοποιήσεις»

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.