Μαραθώρια η συνεδρίαση του Eurogroup κράτησε πάνω από 9 ώρες - Νέο Eurogroup στις 12:00 σήμερα Κυριακή
(Συνεχής Ενημέρωση)Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θέτουν θέμα αξιοπιστίας της Ελλάδος, θεωρούν ότι πρέπει να εγγυηθεί ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και για τον λόγο αυτό το μαραθώρνιο Eurogroup που κράτησε πάνω από 9 ώρες συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή 12 Ιουλίου και ώρα 12 το πρωί.
Ο Dijsselbloem ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν σαφής, έχουμε ακόμη μεγάλα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης...
Μπορεί να μην αναφέρεται επίσημα αλλά οι ευρωπαίοι θέλουν άμεσα να θεσπιστούν μέτρα ώστε να αποδείξει η Ελλάδα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της καθώς και κυβέρνηση ειδικού σκοπού. 
Από την πλευρά του ο Επίτροπος της Κομισιόν P. Moscovici να δηλώνει αισιόδοξος, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί ευθέως σε κλείσιμο της συμφωνίας. 
Το Eurogroup του Σαββάτου διήρκησε πάνω από 9 ώρες, όπου η Ελλάδα δέχτηκε για ακόμη μία φορά τα πυρά των βορειοευρωπαίων, ενώ και οι «18» Υπουργοί έθεσαν ευθέως θέμα αξιοπιστίας της Ελλάδας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «εγγυήσεις» για την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων, ήταν διάχυτη η ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστη για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. 
Χωρίς εγγυήσεις ότι η συμφωνία θα τηρηθεί.... η συμφωνία δεν κλείνει.
Εντός του Eurogroup υπήρξαν δύο τάσεις.
Από τη μία μεριά Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος και Κομισιόν, από την άλλη Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Λιθουανία, Σλοβακία, Εσθονία, Σλοβενία.
Από το «γκρουπ των επικριτών», αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν η Φινλανδία, η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Οικονομίας, λόγω των εσωκυβερνητικών της προβλημάτων.
Γι' αυτό το λόγο υπήρξαν διαρροές ότι οι υπουργοί Οικονομικών συνέτασσαν δύο προσχέδια συμφωνίας, ένα με τη συμμετοχή της Φινλανδίας και ένα χωρίς, στα οποία θα ζητούν περαιτέρω βελτιώσεις στην ελληνική πρόταση.
Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί περιθώριο λίγες ημέρες στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων (prion actions), ώστε να κλείσει και η συμφωνία για το τρίτο πακέτο.
Μάλιστα, εκτός από τη συνεδρίαση της Κυριακής, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο Eurogroup μέσα στην εβδομάδα για την επικύρωση της συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ νωρίτερα σοκ προκάλεσε πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble ο οποίος ρπρότεινε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, για πέντε χρόνια, η οποία θα συνοδευτεί από πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας αν η Ελλάδα δεν βελτιώσει περισσότερο τις προτάσεις της, σύμφωνα με την FAZ.Non paper του γερμανικού ΥΠΟΙΚ εγείρει ζήτημα προσωρινού Grexit, όμως η πρόταση δεν έχει συζητηθεί στο Eurogroup, σύμφωνα με πηγές του γερμανικού ZDF και του γαλλικού AFP.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει σχέδιο για 5ετές Grexit.
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα ξεκίνησε με καθυστέρηση 45 λεπτά εν μέσω κλίματος δυσπιστίας.
Το Euro Working Group διατύπωσε θετική γνώμη για τις ελληνικές προτάσεις, ωστόσο σχεδόν όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έθεσαν θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, αν δηλαδή τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προτείνει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων στα 60 έτη, ήτοι να διπλασιαστεί ο χρόνος αποπληρωμής τους.
Ωστόσο η Γερμανία προβάλλει αντιρρήσεις στο αίτημα του ΔΝΤ.
Οι ευρωπαίοι παρασκηνιακά πιέζουν για κυβέρνηση ειδικού σκοπού στην Ελλάδα.
Ως προς την χρηματοδότηση ΕΕ και ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδος είναι 74 δισεκ. εκ των οποίων τα 58 δισεκ. θα τα χορηγήσει ο ESM και 16 δισεκ. το ΔΝΤ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.