Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Ενωτικός Πίτερ Ρόμπινσον, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, καθώς δεν εξασφάλισε τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να ανασταλεί η λειτουργία του τοπικού κοινοβουλίου, σε μια από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις που έχει γνωρίσει η επαρχία αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και μια δεκαετία, με αφορμή μια δολοφονία που φέρει τη "σφραγίδα" του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.


"Κατόπιν της απόφασης των Δημοκρατικών, των Εθνικιστών και του UUP να συνεχίσουν σαν να μην συνέβαινε τίποτα στο κοινοβούλιο, παραιτούμαι από τα καθήκοντα του πρωθυπουργού και οι άλλοι υπουργοί του DUP (σ.σ. του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος) θα παραιτηθούν αμέσως, εκτός από την Αρλίν Φόστερ", την υπουργό Οικονομικών, είπε ο Ρόμπινσον.

Η Φόστερ θα παραμείνει στη θέση της και θα αναλάβει επίσης καθήκοντα "προσωρινής πρωθυπουργού", επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού, ώστε το DUP να διασφαλίσει ότι τα άλλα κόμματα δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις "οικονομικές ή άλλες" που θα μπορούσαν "να βλάψουν τη Βόρεια Ιρλανδία", εξήγησε.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Ρόμπινσον και των τριών υπουργών του DUP από την κυβέρνηση έγινε λίγες ώρες αφότου απορρίφθηκε από μια κοινοβουλευτική επιτροπή, αρμόδια για την ημερήσια διάταξη στο κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, το αίτημά του για διακοπή των συνεδριάσεων.

Ο Ρόμπινσον είχε ζητήσει αυτή τη διακοπή λόγω της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις του με τον εταίρο του στην κυβέρνηση, το Σιν Φέιν. Είχε κατηγορήσει μάλιστα το πρώην πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) ότι φέρεται "ανέντιμα" παριστάνοντας ότι ο IRA δεν υπάρχει πια.

Η ένταση αυτή πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από τη δολοφονία, στα μέσα Αυγούστου, ενός πρώην στελέχους του IRA, του Κέβιν ΜακΓκουίγκαν, με τρόπο που θύμιζε τις "τιμωρητικές" δολοφονίες που διέπρατε η οργάνωση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένα τμήμα της οργάνωσης, που είχε ανακοινώσει το 2005 ότι καταθέτει οριστικά τα όπλα, λειτουργεί ακόμη μολονότι οι δραστηριότητές της συνδέονται πλέον με το οργανωμένο έγκλημα και όχι με την τρομοκρατία.

Ο Ρόμπινσον θα μπορούσε να ζητήσει από το Λονδίνο να αποφασίσει την προσωρινή αναστολή των εργασιών της τοπικής βουλής. Προτίμησε να παραιτηθεί αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση" και κάλεσε "όλους τους πολιτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας να συνεργαστούν για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα".

Την Τετάρτη συνελήφθησαν τρεις άνδρες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία Μπόμπι Στόρεϊ, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία του ΜακΓκουίγκαν. Ο Στόρεϊ αφέθηκε ελεύθερος σήμερα το απόγευμα, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες και χωρίς να του επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.