Παραμένει το αδιέξοδο στην προσφυγική κρίση. Εκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ σήμερα. Κλείνουν τα σύνορα, στέλνουν στρατό κατά των διακινητών.


Στρατιωτική δράση κατά των διακινητών στη Μεσόγειο αποφάσισε η ΕΕ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων την ώρα που η μια μετά την άλλη χώρες της Ε.Ε. κλείνουν τα σύνορα τους.

Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επισήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση – στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες— συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

Κλείνουν τα σύνορα 

Μετά τη Γερμανία και την απόφασή της να βάλει στον «γύψο» τη Συνθήκη Σένγκεν, κλείνοντας τα σύνορα της στους πρόσφυγες, ο αυστριακός καγκελάριος Φάινμαν ανακοίνωσε την αποστολή 2.200 αυστριακών στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στα σύνορα με την Ουγγαρία. Ηδη έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία. Η Κομισιόν πάντως ανακοίνωσε ότι η Αυστρία δεν έχει ενημερώσει επίσημα την Επιτροπή για την απόφασή της να κλείσει τα σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Γερμανία φαινόταν πλήρως καλυμμένη νομικά να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία χθες, λέγοντας ότι η κίνηση έδειχνε την ανάγκη για χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν τις προτάσεις της Επιτροπής για τους πρόσφυγες.

«Η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών είναι μια εξαίρεση που προβλέπεται ρητά στον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και ρυθμίζεται από αυτόν, σε περιπτώσεις κρίσης» ανέφερε η Κομισιόν σε γραπτή δήλωση, προσθέτοντας ότι «η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι μια περίπτωση που καλύπτεται από τους κανονισμούς».

Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα κρατούσε την κατάσταση υπό εξέταση και είπε ότι ο στόχος ήταν να επιστρέψει η συνηθισμένη κατάσταση μηδέν ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών της ζώνης Σένγκεν, «το γρηγορότερο εφικτό».

Αναφερόμενη στην απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους ελέγχους μετά από το άνοιγμα των συνόρων σε πρόσφυγες πριν από μια εβδομάδα, το οποίο ανέβασε τον αριθμό των αφίξεων προσφύγων στα ύψη, η Επιτροπή είπε: «Η γερμανική απόφαση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορεί να διαχειριστεί η προσφυγική κρίση».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγκελα Μέρκελ λίγο πριν ανακοινώσει η κυβέρνησή της την απόφαση για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, πιέζει τις απρόθυμες χώρες της ανατολικής Ευρώπης να υποστηρίξουν τις προτάσεις της Επιτροπής, με τις οποίες συμφωνεί η Γερμανία, για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες στην ΕΕ.

Ο Γιούνκερ μίλησε επίσης και με τους ηγέτες της Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να σπάσει τη συλλογική τους αντίσταση στα σχέδιά του πριν την επείγουσα συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών -μελών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 16: 00 ώρα Ελλάδας σήμερα, αν και διπλωμάτες ανέφεραν ότι το αδιέξοδο δεν είχε αρθεί μέχρι και την Κυριακή το βράδυ. Οι συνομιλίες με τους αντιπροσώπους των χωρών αυτών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σήμερα για να συζητηθούν συμβιβασμοί που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Η ελεύθερη κίνηση ατόμων υπό (την συνθήκη) Σένγκεν είναι ένα μοναδικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ένταξης,» ανέφερε η Κομισιόν στη δήλωσή της. «'Ομως, η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι μια βελτιωμένη κοινή διαχείρηση των εξωτερικών μας συνόρων και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό το έκτακτο συνέδριο των υπουργών εσωτερικών της Δευτέρας. Χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο στις προτάσεις της Κομισιόν τώρα».Στο μεταξύ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άγγελα Μέρκελ αύριο, Τρίτη για να συζητήσουν τις αυξανόμενες ροές προσφύγων στην ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αυστριακής καγκελαρίας χθες.

 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.