Τι θα πληρώσουμε μέσα στις επόμενες 30 ημέρες


"Βαρύς" είναι ο λογαριασμός των φόρων του 2015 που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυρία, καθώς σε αυτούς προστίθενται και αυτοί του νέου Μνημονίου. 
Έτσι μέσα στον Οκτώβριο η εφορία προσδοκά να μπουν στα δημόσια ταμεία επιπλεόν 2,5-3 δισ. ευρώ συνολικά.
ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Η φθινοπωρινή καταιγίδα ξεκινά από σήμερα στα νησιά του Αιγαίου αφού με βάση την κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αυξάνονται κατά 50% οι συντελεστές Φ.Π.Α. που ίσχυαν επί σχεδόν 30 χρόνια στα νησιά του Αιγαίου.
ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να πληρώσουν περί τα 1,8 δισ. ευρώ για τη δόση του φόρου εισοδήματος. Σε αυτό δεν υπολογίζονται καν τα πρόσθετα εκκαθαριστικά που θα λάβουν μέχρι τις 16 Οκτωβρίου όσοι θα πληρώσουν τη νέα εκκαθάριση με την επιπλέον έκτακτη εισφορά από αυτή που ανέγραφαν τα αρχικά εκκαθαριστικά, την επιπλέον προακαταβολή φόρου (για το 2016) σε αγρότες κλπ ή τον επιπλέον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν οχήματα μεγάλου κυβισμού ή πισίνα.
Μέσα στις επόμενες 15 μέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.  150 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι οδηγοί δεν πέρασαν τα ΙΧ ή τις μοτοσυκλέτες τους από ΚΤΕΟ. Παρότι χθες βράδυ η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση έως 20 Οκτωβρίου για εκπρόθεσμο έλεγχο χωρίς τα βαριά πρόστιμα (που φτάνουν τα 400 ευρώ αν το όχημα εντοπιστεί να κινείται) δεν θα υπάρξει άλλη παράταση γιατί η επιβολή των προστίμων αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.
ΕΝΦΙΑ
Παράλληλα, οι συνολικά 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ακόμη, τα οποία αντιστοιχούν στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου.
Σε σχέση με πέρυσι, η μόνη ελάφρυνση που θα υπάρξει, αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, είναι η έκπτωση 20% για τα ξενοίκιαστα, έκπτωση 50% για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα ή απαλλαγή για τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια.
Μέσα στον Οκτώβριο όμως έρχονται και όλα τα άλλα νέα μέτρα με τα οποία θα «αμπαλάρονται» οι υποδόσεις των 3 δισ. από τους δανειστές. Μεταξύ αυτών προβλέπονται:
- νέο σύστημα κατασχέσεων για οφειλέτες του δημοσίου,
- κατάργηση των 100 δόσεων,
- αυξήσεις στα επιτόκια χρεών στην εφορία,
- νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος για το 2016, με νέες κλίμακες, συντελεστές έως 50%, αφορολόγητο 9.000 - 12.000 ευρώ (και φόρο από το πρώτο ευρώ για όποιον το ξεπερνά), μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς και κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου.
- λιγότερες δόσεις για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα,
- δημιουργία της νέας υπερ-εφορίας, με μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.