Η Χενριέτε Ρέκερ δέχτηκε επίθεση κατά την επίσκεψή της σε αγορά της γερμανικής πόλης, όταν ένας άγνωστος τη μαχαίρωσε στο λαιμό. Η αστυνομία εκτιμά πως η επίθεση είχε ρατσιστικά κίνητρα 


Υποψήφια δήμαρχος της Κολονίας (δυτική Γερμανία), η Χενριέτε Ρέκερ, μαχαιρώθηκε σήμερα σε αγορά όπου πραγματοποιούσε προεκλογική εκστρατεία, μια ενέργεια με "ρατσιστικά" κίνητρα που συνδέονται με την πολιτική υποδοχής των προσφύγων, ανακοίνωσε η περιφερειακή αστυνομία.
Η Ρέκερ, που τραυματίστηκε σοβαρά στον λαιμό από έναν 44χρονο άνδρα, "ήταν υπεύθυνη για τους πρόσφυγες" στη δημαρχία της Κολονίας, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Άλμπερς, διευθυντής της αστυνομίας της Ρηνανίας της Βόρειας Βεστφαλίας. "Στο πλαίσιο αυτό, ο τόνος βρίσκεται σε μια πολιτική ενέργεια", πρόσθεσε.

Σταθερή η κατάσταση της υποψηφίου

Ο επιτιθέμενος, ο οποίος ανακρίθηκε μετά την επίθεση, "είπε πως διέπραξε αυτή την ενέργεια με ρατσιστικό κίνητρο", πρόσθεσε αξιωματούχος της αστυνομίας της Κολονίας, ο Νόρμπερτ Βάγκνερ, σε συνέντευξη Τύπου.
Ανεξάρτητη υποψήφια υποστηριζόμενη από τους συντηρητικούς της Άγγελα Μέρκελ, η Χενριέτε Ρέκερ υπέστη "σοβαρά τραύματα", ανέφερε ο Άλμπερς, διευκρινίζοντας πως η κατάστασή της είναι "σταθερή". Κατά την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά άλλη μία γυναίκα, διευκρίνισε ο Βάγκνερ.
Άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από τον Γερμανό δράστη, που είναι μακροχρόνια άνεργος και "μη ενεργός πολιτικά", σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα γερμανικά ΜΜΕ έδωσαν φωτογραφίες και από το μαχαίρι με το οποίο έγινε η επίθεση.

"Επίθεση κατά της δημοκρατίας"

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, κατήγγειλε "μια αδιανόητη και αποτρόπαιη ενέργεια", ενώ η πρόεδρος της περιοχής στην οποία ανήκει η Κολονία, της Ρηνανίας της βόρειας Βεστφαλίας, Ανελόρε Κραφτ, είδε "μια επίθεση κατά της δημοκρατίας".
Η υποψήφια βρισκόταν σε ένα πληροφοριακό σταντ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Μέρκελ, όταν δέχθηκε την επίθεση.
Η Ρέκερ, ελάχιστα γνωστή εκτός Κολονίας, θεωρείται από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη δημαρχία της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Γερμανίας, που έχει 980.000 κατοίκους, κατά τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή.
Η Γερμανία αναμένει φέτος περίπου 800.000 αιτούντες άσυλο, ένα ιστορικό ρεκόρ, ωστόσο η πολιτική ανοίγματος της καγκελαρίου έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από όλες τις πλευρές.

Την "κατάπληξή" της εξέφρασε η Αγγελα Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ "εξέφρασε την κατάπληξή της" μετά την επίθεση που δέχθηκε υποψήφια για τον δήμο της Κολωνίας, η οποία συμμετείχε στις επιχειρήσεις αρωγής προς τους πρόσφυγες και η οποία μαχαιρώθηκε από άνδρα με ρατσιστικά κίνητρα.
"Η καγκελάριος εξέφρασε την κατάπληξή της και καταδίκασε την ενέργεια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Η Αγγελα Μέρκελ ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της Χενριέτε Ρέκερ, η οποία τραυματίσθηκε στον λαιμό σε αγορά της Κολωνίας όπου έκανε προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ από την πλευρά του δήλωσε "σοκαρισμένος" από την "τρομακτική και άνανδρη" αυτή επίθεση.
Ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά υποστηριζόμενη από το κόμμα της Αγγελα Μέρκελ για τον δήμο της Κολωνίας, η Χενριέτε Ρέκερ δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι εν μέσω του κλίματος έντασης που κυριαρχεί στην Γερμανία εξαιτίας της πολιτικής ανοίγματος της κακγελαρίου προς τους πρόσφυγες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.