«Θα κερδίσει η διπλωματία και οι σχέσεις των δύο χωρών θα βρουν το δρόμο τους»


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας πέρασαν στο παρελθόν από πολλές δοκιμασίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μετά από αυτό το πρόσφατο γεγονός, που λύπησε όλους, θα κερδίσει η διπλωματία και οι σχέσεις των δύο χωρών θα βρουν το δρόμο τους».

Σε δηλώσεις του στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, μετά από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί έδωσαν τις πληροφορίες που έχουν στους Ρώσους στρατιωτικούς και «επιθυμούμε να κρατήσουμε ανοικτά τόσο τα διπλωματικά όσο και τα στρατιωτικά κανάλια».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον Ρώσο ομόλογο του και ότι θα υπάρξει και συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν. Το σημαντικό, ανέφερε, είναι να επικρατήσει η λογική και να μην κλιμακωθεί η κατάσταση.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι περιμένει συγνώμη από την Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «δεν χρειάζεται να πούμε συγνώμη σε μια κατάσταση που έχουμε δίκιο. Αλλά τη λύπη μας την εκφράσαμε χθες τηλεφωνικά. Και σήμερα όλοι εκφράσαμε τη λύπη μας. Όμως οι κανόνες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι και παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος μας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Άγκυρα επιθυμεί την επίτευξη μιας «μόνιμης και δίκαιης λύσης που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Θέλουμε, είπε, να γίνει άμεσα ένα δημοψήφισμα. Γιατί, πρόσθεσε, «δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.