Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπό κατάρτιση σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα.


Τρεις είναι οι σημαντικές αλλαγές που θα ισχύσουν τελικώς για τα τέλη των Ι.Χ. του 2016 και συγκεκριμένα:

 -Θεσπίζεται μειωμένος συντελεστής, με έκπτωση έως και 10%, για Ι.Χ. που αποκτήθηκαν πριν από την 1/11/2010. Έτσι, για αυτοκίνητα 10ετίας η έκπτωση υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 5%, ενώ μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση για οχήματα άνω των 15 ετών.

 -Μειώνεται το όριο απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας. Η αλλαγή αφορά αποκλειστικά σε εκείνους που απέκτησαν Ι.Χ. μετά την 01/11/2010. Οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας δεν πλήρωναν τέλη ακόμη κι αν το όχημά τους τους έβγαζε ρύπους έως και 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Το όριο αυτό θα κατέβει στα 90 γραμμάρια, ενώ για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. που θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν τέλη, η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 90 λεπτών του ευρώ ανά γραμμάριο εκπομπής.

 -Για τα Ι.Χ. που κυκλοφόρησαν μετά την 01/11/2010, οι ιδιοκτήτες των οποίων πληρώνουν τέλη με βάση τους ρύπους, αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στα ποσά των τελών ανά γραμμάριο, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνονται από 10 έως 30 λεπτά του ευρώ. Ειδικότερα, ένα αυτοκίνητο που εκπέμπει 120 γραμμάρια ρύπων, η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 10-12 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.