Πάτησε τις «κόκκινες γραμμές» η κυβέρνηση και οδεύει σε μια ακόμη επώδυνη συμφωνία   Η πρώτη κατοικία μόνο του 25% των δανειοληπτών θα προστατευτεί άμεσα!  Τσακαλώτος: «Συμφωνήσαμε σε όλα και στα 48 προαπαιτούμενα!»  Εκταμιεύονται τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  Ξεκινούν οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων


Συμφωνία επήλθε μεταξύ των Θεσμών και της κυβέρνησης, η οποία αφού καθυστέρησε και πάλι τη διαπραγμάτευση έπεσε στην «παγίδα» των δανειστών υπό το φόβο να επαναληφθεί η χρηματοπιστωτική ασφυξία του καλοκαιριού και συμφώνησε σε πολύ επώδυνα μέτρα!

Μετά τη συμφωνία, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε σχετικά ότι «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα», ενώ το σχετικό πολυνομοσχέδιο (προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τέλη κυκλοφορίας) κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Επίσης σήμερα, θα ενημερωθεί το Euro Working Group για την επίτευξη της συμφωνίας, και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Παράλληλα, αρχίζουν άμεσα οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.

Αυτά συμφώνησαν για τους πλειστηριασμούς


Όσον αφορά στην συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αυτή θα αφορά άμεσα στο 25% των δανειοληπτών και επιπλέον σε έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Δηλαδή, προστατεύεται απολύτως το 25% των δανείων, για κατοικίες με αντικειμενική αξία 170.000 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά όρια (προ φόρων), όπως αναφέρει το iefimerida.gr είναι τα εξής:

Για άγαμο: 8.180 ευρώ

Για ζευγάρι: 13.917 ευρώ

Για τετραμελή οικογένεια: 20.639 (3.361 ευρώ για κάθε παιδί)

Οι δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής θα πληρώνουν μια ελάχιστη μηνιαία δόση ωστόσο για όσους αποδεδειγμένα δεν θα μπορούν να καταβάλουν ούτε αυτή θα υπάρξει κονδύλι 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για να καταβάλει τη δόση αυτή το κράτος.

Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά σε ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών, προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (τεστ αποτίμησης περιουσίας) που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εάν ο δανειολήπτης κριθεί μη συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στον νόμο. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.Τα εισοδηματικά όρια (προ φόρων) για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι τα εξής:

Για άγαμο: 13.906 ευρώ

Για ζευγάρι: 23.659 ευρώ

Για τετραμελή οικογένεια: 35.086 (5.714 ευρώ για κάθε παιδί)

Οι κάτοχοι «κόκκινων» στεγαστικών δανείων θα πληρώνουν δόση ανάλογη με τα εισοδήματά τους και ανάλογα με την εμπορική αξία του ακινήτου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα υπολογίζεται η εμπορική αξία.

Επισημαίνεται πάντως ότι εάν η εμπορική αξία είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική η διαφορά θα διαγράφεται από την τράπεζα. Για την δόση θα υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας, ο διακανονισμός θα είναι εξωδικαστικός και το ποσό που θα καταβάλλεται θα είναι κλειδωμένο για τρία χρόνια.

Ασφαλιστικές δικλείδες θα υπάρξουν για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ποιες θα είναι αυτές. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τράπεζες θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των δανειοληπτών.

Συνολικά υπολογίζεται πως υπάρχουν 1,2 εκατ. στεγαστικά δάνεια εκ των οποίων τα 400.013 είναι «κόκκινα» και οι κάτοχοι των 170.000 έχουν αιτηθεί να υπαχθούν στον «Νόμο Κατσέλη». Ο μέσος όρος των στεγαστικών δανείων κυμαίνεται από 90.000 έως 100.000 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.