«Έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει. Θα είχαν υποχωρήσει και θα είχαμε καταλήξει σε μια συμβιβαστική συμφωνία, αλλά δεν μου επέτρεψαν να χρησιμοποιήσω αυτό το "όπλο"».



Για το προσφυγικό ζήτημα, την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την θητεία τους ως υπουργός Οικονομικών μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης τη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η απάντηση της Ευρώπης στο μεγάλο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης είναι το αποτέλεσμα των διαχωρισμών που έχει προκαλέσει η εξαετής οικονομική κρίση στην ευρωζώνη η οποια έχει κατακερματίσει την ήπειρο και έχει στρέψει το ένας κράτος-μέλος ενάντια στο άλλο, σημείωσε ο Βαρουφάκης.
Με χιλιάδες μετανάστες που ταξιδεύουν προς την Ευρώπη από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλείται από τη χειρότερη ανάλογη κρίση από το 1945, όπως τόνισε.
«Ρίξτε μια ματιά στα γεγονότα στην Ευρώπη κατά τα τελευταία 10-15 χρόνια. Το έργο έχει αποτύχει θεαματικά»είπε ο Βαρουφάκης. «Οι Ευρωπαίοι είναι άνθρωποι που χωρίζονται από ένα κοινό νόμισμα. Η κρίση του ευρώ έχει κατακερματίσει την Ευρώπη, στρέφοντας τους Έλληνες κατά Γερμανών, τους Ιρλανδούς κατά των Ισπανών κ.λπ.
Το casual ντύσιμό του και η ειλικρίνειά του τον έκαναν αγαπητό για πολύ κόσμο, όταν υπηρέτησε στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ωστόσο, αναγκάστηκε τελικά να φύγει από την κυβέρνηση Τσίπρα, σημειώνει ο Guardian, αν και ο ΄ίδιος δεν το μετανιώνει και συνεχίζει να πιστεύει έκανε το σωστό.
«Η γενική μου στρατηγική ήταν σωστή. Ανέλαβα υπουργός Οικονομικών 15 ημέρες προτού η Ελλάδα χρεοκοπήσει», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε πώς οι πιστωτές της Ελλάδας συμπεριφέρθηκαν στην χώρα σαν να ήταν πιόνι σε μια σκακιέρα. Οπως τόνισε μάλιστα, «είχαμε μια ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε και τη χάσαμε».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, οι πιστωτές ενδιαφέρονταν περισσότερο να συντρίψουν την ελληνική κυβέρνηση διότι «τόλμησε να τους αντιταχθεί», με μοναδικό στόχο να εκφοβίσουν άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία.
«Έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει. Θα είχαν υποχωρήσει και θα είχαμε καταλήξει σε μια συμβιβαστική συμφωνία, αλλά δεν μου επέτρεψαν να χρησιμοποιήσω αυτό το "όπλο"», τόνισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.