Νέα φοροκαταιγίδα ενόψει με πακέτο 19 μέτρων που έρχεται πριν και μετά τις γιορτές.

H κυβέρνηση έχασε δύο βουλευτές στην προσπάθειά της να περάσει τον νόμο για την κύρια κατοικία, έναν νόμο που ουσιαστικά αφήνει απροστάτευτους περίπου 300.000 δανειολήπτες. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να κρατηθεί ενιαία η κοινοβουλευτική ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ όταν μπροστά έρχεται:

1. Η αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών για περισσότερους από 650.000 αγρότες

2. Η αύξηση της επιβάρυνσης για 1,7 εκατομμύρια φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια

3.Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ –αρχής γενομένης από τον Μάρτιο- για περισσότερους από 350.000 συνταξιούχους

4. Η περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων για περισσότερους από ένα εκατομμύριο δικαιούχους.

5. Η αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προκειμένου να εξασφαλιστούν 150 εκατομμύρια ευρώ, μέτρο που θα θίξει και αυτό μερικές εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

6. Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ ακόμη και στα πιο μικρά νησιά του Αιγαίου


Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την κυβέρνηση η οποία για να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει πλέον να θίξει τα συμφέροντα των πολλών. Μεταξύ αυτών, και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με τα μικρότερα εισοδήματα: η έναρξη της διαδικασίας κατάργησης του ΕΚΑΣ και η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, μέτρα που θα θίξουν και μάλιστα δραστικά, ανθρώπους που εμφανίζουν εισοδήματος κάτω από 7000 ή και κάτω από 5000 ευρώ τον χρόνο. Η συζήτηση περί ισοδύναμων, πλέον έχει ατονήσει καθώς η ιστορία με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση έχει ανοίξει μέτωπα τα οποία ακόμη και τώρα δεν έχουν κλείσει (πέρα από τις αντιδράσεις των πρακτόρων του ΟΠΑΠ και των οινοπαραγωγών, υπάρχει και ένα υπόλοιπο περίπου 55 εκατ. ευρώ το οποίο πρέπει να κλείσει μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πάντως τρία από τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών, όπως η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών, η νέα φορολογική κλίμακα των ενοικίων και η ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μετατίθενται χρονικά, το πιθανότερο, για το επόμενο έτος.

Το πακέτο με τα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να περάσει τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει να αποδώσει περί τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016, ποσό πολύ μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα φορολογικά έσοδα στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν πλέον τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Από πού, και το κυριότερο από ποιους θα πρέπει να τα πάρει το δημόσιο; Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μια λίστα με 19 παρεμβάσεις, πολλές από τις οποίες ακόμη και τώρα δεν έχουν εξειδικευτεί. Ο σχετικός κατάλογος, έχει ως εξής:


1. 142,2 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης στα ενοίκια, αφού οι όποιοι συντελεστές αποφασιστούν θα εφαρμοστούν αναδρομικά για τα ενοίκια που θα εισπράξουν φέτος οι ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 11% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το ύψος του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

2. 32 εκατ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, μετά την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος. Με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο τα εισοδήματα των αγροτών, που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, από το 2016 βάσει του μνημονίου θα φορολογούνται με 26% (εισοδήματα 2015) και από το 2017 με 26% (εισοδήματα 2016).

3. 150 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, γεγονός που σημαίνει ότι έρχονται αλλαγές και στις φορολογικές κλίμακες των φυσικών προσώπων.

4. 1,310 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και τη σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης 30% στα νησιά.

5. 377 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση συντελεστών στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

6. 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση συντελεστών στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

7.150 εκατ. ευρώ από την αύξηση συντελεστών στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

8. 90 εκατ. ευρώ από την αύξηση στα ασφάλιστρα.

9. 20 εκατ. ευρώ από την κατάργηση ορισμένων απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.

10. 157 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα.

11. 114 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

12. 79 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες.

13. 56 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους οχημάτων για ΚΤΕΟ.

14. 13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.

15. 41 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση φορολόγησης επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

16. 5 εκατ. ευρώ από την παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων.

17. 100 εκατ. ευρώ από την επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών από παιχνιδομηχανές.

18. 210 εκατ. ευρώ από την επιβολή του ειδικού τέλους 5 λεπτά ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ.

19. 123 εκατ. ευρώ από λοιπές παρεμβάσεις

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.