Κρίσιμες επαφές Moscovici με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης στην Ελλάδα
Πρώτα θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και θα κλειδώσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα και εν συνεχεία θα εξεταστούν οι εναλλακτικές λύσεις για το χρέος, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Moscovici τόνισε ότι «μαζί με την Ελλάδα οικοδομούμε την εμπιστοσύνη η οποία είναι απαραίτητη για να επιστρέψει η ανάπτυξη στηχώρα.
Είμαστε στο πλευρό της».
Ο ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «γνωρίζουμε την ατζέντα του ελληνικού προγράμματος και θα πρέπει να υιοθετηθούν τα προαπαιτούμενα, προκειμένου μετά να εκταμιευθούν οι δόσεις». 
«Μαζί οικοδομούμε την εμπιστοσύνη η οποία είναι απαραίτητη για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Γάλλος Επίτροπος, ενώ δεσμεύτηκε ότι «είμαστε στο πλευρό της».
Παράλληλα επανέλαβε ότι «προέχει η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ασχοληθούμε με το θέμα του χρέους.
Πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
«Συζητήσαμε τα πάντα με τον πρωθυπουργό» απάντησε αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια.
Ο P. Moscovici πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα και κατά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό, πέραν της αξιολόγησης και του χρέους συζητήθηκε και το θέμα των κόκκινων δανείων και NPLs που φθάνουν τα 107 δισ. ευρώ.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος είχε διαπραγματεύσεις και με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Νωρίτερα, με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o Moscovici τόνισε ότι «η θετική εκκίνηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης πρέπει να διατηρηθεί.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στηρίζει την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι αύριο, Τετάρτη, ο Επίτροπος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο όσο και με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος και διαχειρίζεται το θέμα των «κόκκινων δανείων».
Η άφιξη του Επιτρόπου σχετίζεται τόσο με την προσφυγική κρίση όσο και με την πορεία υλοποίησης του νέου μνημονίου, με το ζήτημα των πλειστηριασμών να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στην αξιολόγηση. 
Ο Moscovici εκτιμάται ότι θα επαναλάβει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός του χρονοδιαγράμματος πουι έχει τεθεί.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι υπάρχουν «σκληρές αποφάσεις» οι οποίες πρέπει να ληφθούν «έως το τέλος της χρονιάς» από την ελληνική κυβέρνηση. 
«Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει η Αθήνα κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της» υποστήριξε ο Moscovici.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.