Λόγω των επιθέσεων στο Παρίσι αλλά και την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα τον Οκτώβριο έχουν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας
(upd) Συντονισμένη δράση είναι έτοιμη να αναλάβει η παγκόσμια κοινότητα κατά του Ισλαμικού Κράτους, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. 
Ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, μιλώντας στη Σύνοδο των G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας έκανε λόγο για συντονισμένα χτυπήματα των ΗΠΑ και τις Γαλλίας στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία και το Ιράκ ενισχύοντας ουσιαστικά τις υπάρχουσες ρωσικές επιθέσεις σε συριακό έδαφος.
Μιλώντας στη σύνοδο των ηγετών των G20 ο αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι ως «επίθεση κατά του πολιτισμένου κόσμου» και δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα εργαστούν μαζί με τη Γαλλία για να χτυπήσουν αυτούς που ευθύνονται για την τραγωδία».
Όπως αναφέρει το Reuters, η διήμερη σύνοδος των G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας, πραγματοποιείται μόλις 500 χλμ μακριά από τα συριακά σύνορά, στην άλλη πλευρά των οποίων μένετε ένας βίαιος εμφύλιος πόλεμος τα τελευταία 5 σχεδόν χρόνια, που έδωσε την δυνατότητα στο ισλαμικό Κράτος να γιγαντωθεί και να απειλεί σήμερα την παγκόσμια ασφάλεια..
Στη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «οι ουρανοί έχουν πλέον σκοτεινιάσει από την τρομερή επίθεση που συνέβη στο Παρίσι» και δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά « οι ΗΠΑ, σε συνεργασία και με άλλα κράτη, να καταφέρουν να φέρουν μια ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία ώστε να σταματήσει ο πόνος και η βία που χτύπησε το Παρίσι, την Άγκυρα ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη». 
Σύμφωνα με το Reuters τόσο ο αμερικανός πρόεδρος όσο και οι δυτικού του σύμμαχοι καλούνται πλέον να αποφασίσουν για το πώς θα απαντήσουν στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.
Η Ουάσιγκτον φέρεται ωστόσο έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κάλεσμα της Γαλλίας για επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.
«Έχουμε την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σε συνεργασία με τη Γαλλία θα πραγματοποιήσουμε επιθέσεις και χτυπήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ ώστε να καταστήσουμε σαφές σε αυτούς τους τρομοκράτες ότι δεν είναι πλέον ασφαλής» τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ben Rhodes σε συνέντευξη του στο NBC.
Τόνισε μάλιστα οι «οι ΗΠΑ περιμένουν από την ΕΕ και τη Ρωσία να συνδράμουν σε αυτές τις επιθέσεις».
Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20), λίγο μετά τις 16:30, τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και την Άγκυρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος F. Hollande δεν είναι παρών.

Merkel: Είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή
«Οι 20 ισχυρότερες χώρες παγκοσμίως στέκονται ενωμένες απέναντι σε οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή» δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, A. Merkel από την Αττάλεια της Τουρκίας στη Σύνοδο των G20.
Η γερμανίδα καγκελάριος, που δέχεται σκληρές επιθέσεις ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός της για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς τους τρομοκράτες λέγοντας τους ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι».
Η A. Merkel υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των G20 στην Αττάλεια, λέγοντας ότι «η ισχυροποίηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για την Γερμανία».

Οι ηγέτες της Ομάδας των G20 τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των επιθέσεων

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και την Άγκυρα, τήρησαν οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20), λίγο μετά τις 16:30.
Ο Τούρκος πρόεδρος, R. Erdogan, κάλεσε όλους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή «γι' αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις, ιδιαίτερα στην Άγκυρα και το Παρίσι».
Σημειώνεται ότι "από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έχαναν τη ζωή τους 129 άτομα, ενώ την 10η Οκτωβρίου στην Άγκυρα οι νεκροί έφτασαν τους 102.

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στην Αττάλεια

Πάνω από 12.000 τούρκοι αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στην πόλη Αττάλεια των τουρκικών παραλίων. 
Εκεί συναντήθηκαν οι αρχηγοί κρατών από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. 
Ωστόσο, λόγω των επιθέσεων στο Παρίσι αλλά και την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα τον Οκτώβριο, έχουν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.
Στην ίδια την Αττάλεια συνελήφθησαν πριν από είκοσι μέρες υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους. 
Εκτός από τα παραπάνω, οι τουρκικές αρχές υπολογίζουν ότι θα συγκεντρωθούν στην πόλη 30.000 διαδηλωτές.
Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκεται ο εμφύλιος στη Συρία, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και η προσφυγική κρίση. 
Για τον αμερικανό πρόεδρο Barak Obama και τον ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin η Σύνοδος αποτελεί ένα πλαίσιο, όπου από κοινού με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία θα επιχειρήσουν να βρουν μια στρατηγική για τη Συρία. 
Η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί 2.000.000 πρόσφυγες από τη Συρία, θα επιχειρήσει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Η τουρκική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη που λόγω της ρωσικής επέμβασης υπάρχει κινητικότητα στη Συρία. Από την άλλη η υποστήριξη των Κούρδων από τις ΗΠΑ στα βόρεια της Τουρκίας αποτελεί πρόβλημα για τους Τούρκους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται ως εικοστό μέλος ανάμεσα στα υπόλοιπα 19 κράτη της Συνόδου θέλει σε κάθε περίπτωση να θέσει το θέμα των προσφύγων. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν J. C. Juncker έχει προγραμματίσει μία συνέντευξη τύπου πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών, ώστε να θέσει το ζήτημα. 
Ωστόσο, χώρες όπως η Κίνα θεωρούν την προσφυγική κρίση ένα τοπικό θέμα της Ευρώπης και όχι παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο οφείλουν να λύσουν οι G20. 
Επίσης η Αυστραλία και ο Καναδάς ασκούν αυστηρότερη πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες, την οποία δεν επιθυμούν να αλλάξουν.
Από την πλευρά της η Τουρκία θεωρεί ότι η ΕΕ την έχει περισσότερη ανάγκη στην προσφυγική κρίση και όχι το αντίστροφο. 

Στο επίκεντρο και η οικονομική πολιτική
Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και της φορολογίας η Σύνοδος πρόκειται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. 
Μια πρωτοβουλία για τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών των πολυεθνικών πρόκειται να προχωρήσει περαιτέρω. 
Η σχετική κίνηση θα μπορούσε να επιφέρει επιπλέον φορολογικά έσοδα στα κράτη από 100 έως 240 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά και στο θέμα των τραπεζών οι παρατηρητές αναμένουν βήματα προόδου. 
Οι απαιτήσεις για τα τραπεζικά κεφάλαια πρόκειται να αυξηθούν. 
Αρχικά οι ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν ότι το αξίωμα to big to fail, πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να ισχύει πλέον για τις μεγάλες τράπεζες. Μετά από την εμπειρία της οικονομικής κρίσης τα κράτη θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο, οι φορολογούμενοι να χρειαστεί να αναλάβουν πάλι της ευθύνη για τις απώλειες των τραπεζών λόγω των κερδοσκόπων.
Τέλος στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται μέτρα για την ώθηση της ανάπτυξης. 
Ο πρόεδρος Obama προειδοποίησε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δε γίνεται να είναι ο μοναδικός τροχός για την παγκόσμια ανάπτυξη. «Η Κίνα πρέπει να δώσει κίνητρα στη μεσαία της τάξη, ώστε να μετατραπεί γρήγορα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται μέσα από την κατανάλωση» είπε.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.