Αποσύρει η κυβέρνηση το παράλληλο πρόγραμμα έπειτα από εμπλοκή που δημιουργήθηκε με το κουαρτέτο.


 Η επίσημη αιτιολογία της κυβέρνησης είναι ότι η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μελετήσουν το νομοσχέδιο, μετά και τις ενστάσεις που προέβαλαν στη χθεσινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις, οι δανειστές έστειλαν τελεσίγραφο να αποσυρθεί το παράλληλο πρόγραμμα για να αποδεσμευθεί η δόση. 

Ειδικότερα, οι δανειστές δεν είχαν ενημερωθεί για την κατάθεσή του, κάτι που θεωρήθηκε ως μονομερής ενέργεια. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κουαρτέτο ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη οικονομοτεχνική μελέτη. Μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση του EWG οι δανειστές έβαλαν «βέτο» στην κυβέρνηση να πάρει πίσω το επίμαχο νομοσχέδιο, αν θέλει να γίνει η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι το θέμα τέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, στα πρώτα 10 λεπτά του Euro Working Group. 

Έτσι αποφασίστηκε το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί προσωρινά και να επανακατατεθεί μετά τις γιορτές, αφού πρώτα υπάρξει και η αιτολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε ομόφωνα να επανεισαχθεί το νομοσχέδιο -για δεύτερη ανάγνωση- στις αρμόδιες επιτροές, μετά τις 7 Ιανουαρίου, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Είχε προηγηθεί επικοινωνία του ΠτΒ, Νίκου Βούτση με το Μαξίμου και τους τρεις προέδρους της Διάσκεψης, όπου πρότεινε την ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.