Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις των δύο χωρώνΜετά τον οικονομικό στραγγαλισμό της Ρωσίας στη γείτονα χώρα, η Τουρκία βγάζει κι αυτή νέα όπλα από τη φαρέτρα της. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε μια σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι τουρκικές αρχές έχουν δημιουργήσει εμπόδια στα ρωσικά πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Βοσπόρου, μ’ αποτέλεσμα δεκάδες εξ αυτών να βρίσκονται σε αναμονή! 

Την ίδια ώρα και μετά την χθεσινή ένταση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να παρακαλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να «ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας».
τρξυξσρυξ.JPG

Πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια

Ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ρωσικού ναυτικού, Βίκτορ Κραβσένκο, ανέφερε στο ΡIA Novosti, ότι μια ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να επιβάλει στα ρωσικά πλοία παύση διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου, θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία, δεν θα κλείσει τα Στενά με τα ρωσικά σκάφη εν πλω προς τη Συρία, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Montreux, ειδικότερα, - ένα έγγραφο που υπεγράφη εκείνη την εποχή από τις περισσότερες χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κραβσένκο.

Τι προβλέπει η Σύμβαση του Μοντρέ:

Η Σύμβαση του Montreux ( Μοντρέ) του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. 

Σύμφωνα με το άρθρο 2, «εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέρα- νύχτα, με οποιαδήποτε σημαία και με οποιοδήποτε είδος του φορτίου, χωρίς διατυπώσεις». 

Όσον αφορά τα πολεμικά πλοία, σε περιόδους ειρήνης (!), η Τουρκία οφείλει να επιτρέπει τη διέλευση μικρών και μεσαίων πλοίων, όλων των εθνικοτήτων.

Οι όροι της σύμβασης: 

Οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας (συμπεριλαμβανομένης της πρώην ΕΣΣΔ και τώρα της Ρωσίας), μπορούν να πλοηγούν πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κατηγορίας, μέσω των Στενών, «υπό τον όρο ότι τα σκάφη αυτά περνούν μέσα από τα Στενά μεμονωμένα, συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά». 

Σε καιρό πολέμου όμως, η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα πρέπει να αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το έγγραφο! 

Τον Δεκέμβριο του 1982, ο ΟΗΕ επεξεργάστηκε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει και έτσι η Σύμβαση του Montreux ( Μοντρέ) παρέμεινε σε ισχύ. Υπενθυμίζεται ότι το 1994, η Τουρκία εξέδωσε μονομερώς κανονισμούς νέας θαλάσσιας κυκλοφορίας για τα Στενά, που περιελάβανε μια σειρά περιορισμών για τη διέλευση των ξένων πλοίων.

Στο μεταξύ, είχε αναφερθεί ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ και ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle ( Σαρλ ντε Γκολ), θα λάβει επιμελητειακή υποστήριξη στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.