Και στα χρέη προς το δημόσιο θα εκτείνεται η προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με σχετική διάταξη που ανακοίνωσε ότι θα φέρει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.


Ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα φορολογίας, κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης προανήγγειλε πως η σχετική διάταξη θα προωθηθεί άμεσα, επειδή πλέον καταργήθηκε γενική απαγόρευση πλειστηριασμών που επεβλήθη λόγω των capital controls τους περασμένους 5 μήνες.

Εν τω μεταξύ, κριτήρια που πρέπει να έχει ένας δανειολήπτης ώστε να καθορίζεται το ποσό που μπορεί να αποπληρώνει κάθε μήνα, ορίζει απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Για να γλιτώσει από τον πλειστηριασμό η α΄κατοικία του οφειλέτη, θα πρέπει να εκπληρώνει αθροιστικά τα εισοδηματικά, κοινωνικά και περιουσιακά στοιχεία που θα αποδεικνύουν την δυσχερή οικονομική του θέση.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου για χρέη στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση θα βαδίσει με πυξίδα τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν εχθές για την προστασία από πλειστηριασμούς για τα χρέη από «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες.
  
Τα κριτήρια (τα οποία συμφωνήθηκαν και με το κουαρτέτο) που ισχύουν πλέον στην προστασία της πρώτης κατοικίας και ειδικά στους πιο αδύναμους οφειλέτες (για τους οποίους το Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει και τις δόσεις του δανείου τους) θέτουν τις εξής προϋποθέσεις:

1. το προς εκπλειστηρίαση ακίνητο να χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη

2. ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση, το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημά του  να είναι μικρότερο ή είναι ίσο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης.

Με άλλα λόγια,  το εισόδημα πρέπει να είναι:

Άγαμος:  έως 8.180 ευρώ
Ζευγάρι: έως 13.917 ευρώ
Προσαύξηση ανά τέκνο: 3.361 ευρώ
3. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, ή τις 160.000 για ζευγάρι, τις 180.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, τις 200.000 με δύο παιδιά ή τις 220.000 ευρώ για τρία ή περισσότερα παιδιά.

Από τα όρια αυτά, ενδεχομένως το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να συμφωνήσει και κάποια ευνοϊκότερα. Ούτως ή άλλως, η εντολή Αλεξιάδη είναι οι πλειστηριασμοί να ξεκινήσουν από τα σπίτια πλουσίων και όσων φιγουράρουν στις λίστες της φοροδιαφυγής που τις διερευνούν οι εισαγγελείς.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.