Oμαλά εξελίσσεται η διαδικασία εκλογής προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Η συμμετοχή είναι μεγάλη καθώς έως τις 9:25 ψήφισαν 27 χιλιάδες μέλη της ΝΔ.


Mε κεντρικό στοίχημα την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας άρχισαν το πρωί της Κυριακής, ομαλά μέχρι στιγμής και με μεγάλη συμμετοχή, οι εκλογές στην αξιωματική αντιπολίτευση για την ανάδειξη της νέας της ηγεσίας, ενώ το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω από τη συντηρητική παράταξη.   Εως τις 9.25 είχαν ψηφίσει 27 χιλιάδες μέλη της ΝΔ.
Οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί, έφθασαν στις κάλπες με διαφορετική στρατηγική και έχουν και διαφορετικούς στόχους
Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θεωρείται η πιο κρίσιμη από την ημέρα ίδρυσης της Ν.Δ. και οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας έφθασαν στις κάλπες με διαφορετική στρατηγική και έχουν και διαφορετικούς στόχους.
Μετά από μια ιδιαίτερα εξαντλητική προεκλογική κούρσα, η οποία διήρκεσε τρεις μήνες, μια πρωτοφανής διαδικασία κατά την οποία δεν έγινε ουσιαστική πολιτική συζήτηση, οι τέσσερις υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας μιλάνε για την ενότητα της Ν.Δ., αλλά πληθαίνουν τα σενάρια και πυκνώνουν οι συζητήσεις για τη διάσπασή της και τη δημιουργία όχι ενός αλλά και δυο κομμάτων από τα σπλάχνα της.

Ποιοι δεν θέλουν τον δεύτερο γύρο

Οι συζητήσεις έχουν γίνει με το σκεπτικό ότι ο πρώτος θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40% και η διαφορά του με τον δεύτερο είναι περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες
Οι πολιτικές εξελίξεις και στη Ν.Δ. αλλά και ευρύτερα, εξαρτώνται άμεσα από το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα ή και του δεύτερου γύρου που θα γίνει, εάν χρειαστεί στις 10 Ιανουαρίου. Και αυτό διότι για να εκλεγεί σήμερα αρχηγός πρέπει να συγκεντρώσει το 50+1%, ποσοστό που θεωρείται σχεδόν απίθανο να καταγράψει ο πρώτος.
Από εκεί και πέρα έχουν γίνει παρασκηνιακές συζητήσεις ότι δεν πρέπει να γίνει δεύτερος γύρος, αν και ο Βαγγ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό. Οι συζητήσεις έχουν γίνει με το σκεπτικό ότι ο πρώτος θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40% και η διαφορά του με τον δεύτερο είναι περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες.
Μένει να φανεί εάν θα τελειώσει το βράδυ της Κυριακής η διαδικασία εκλογής στη Ν.Δ. και όλα θα εξαρτηθούν και από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη σκιά του αποτελέσματος του πρώτου γύρου. Πάντως, η σημερινή εκλογική διαδικασία γίνεται στη σκιά της δήλωσης του Βαγγ. Μεϊμαράκη ότι εάν είναι δεύτερος απόψε θα αποσυρθεί από την κούρσα και θα στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη, μια κίνηση που προκάλεσε την οργή του Απ. Τζιτζικώστα που τον κατηγόρησε για πολιτικό εκβιασμό λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.