Για ενδεχόμενες διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters.


Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η πλειοψηφία είναι εύθραυστη, την πιο κρίσιμη ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να περάσει το τεστ του ασφαλιστικού. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαθέτουν μόλις 153 βουλευτές, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αρνούνται να συναινέσουν με την κυβέρνηση Τσίπρα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σημειώνει το Reuters.

Το ασφαλιστικό είναι το πιο ευαίσθητο θέμα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών της, προκειμένου να λάβει τα 85 δισ. ευρώ της τρίτης διάσωσης.

Αναφορά κάνει το Reuters και στις κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς όπως σημειώνει έχουν διοργανωθεί ήδη δύο 24ωρες γενικές απεργίες για το εν λόγω θέμα. Αντί των μειώσεων στις κύριες συντάξεις, τις οποίες ο Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα αποφύγει κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση προτείνει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, πρόταση η οποία προσκρούει στην αντίθεση των θεσμών.

Με την προθεσμία για την μεταρρύθμιση στις συντάξεις να εκπνέει, συνεχίζει το Reuters,ο Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΔΝΤ κατηγορώντας το για παράλογες απαιτήσεις. Με αφορμή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ξέσπασε και η κόντρα με τη Γερμανία.

Το πρακτορείο επικαλείται μάλιστα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρουν ότι ορισμένοι βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι με την προοπτική της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν διαρροές. Πάντως, όπως τονίζεται, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι θα καταψηφίσουν τη μεταρρύθμιση.

Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό, αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα διαπραγματευτεί σκλήρά με τους δανειστές και τελικά δεν θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις στο κόμμα του. Εμφανίζονται δε αισιόδοξοι ότι θα περάσει από τη Βουλή το ασφαλιστικό ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους τον Μάρτιο.

Ο Τσίπρας, συνεχίζει το Reuters, κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου συνασπισμού, λέγοντας πως οι 153 βουλευτές είναι ισχυρότερη πλειοψηφία από τους 225 που στήριξαν τον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο, η κυβέρνηση του οποίου έπεσε μετά από έξι μήνες.

Πολιτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της Ένωσης Κεντρώων, ο επικεφαλής της οποίας έχει αφήσει να εννοηθεί πως οι βουλευτές του ενδεχομένως να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Παρά τη σκληρή δημόσια στάση τους, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να απουσιάσουν από την ψηφοφορία, ή κάποιοι βουλευτές τους να υπερψηφίσουν ώστε να διασφαλίσουν ότι ο νόμος θα ψηφιστεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Reuters.

«Κανείς δεν θέλει πρόωρες εκλογές τώρα», ανέφερε ανώτερη πολιτική πηγή στο Reuters, υπενθυμίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία περνάει περίοδο εσωκομματικής αναταραχής και το ΠΑΣΟΚ είναι δύσπιστο απέναντι στη λήψη οποιονδήποτε αντιλαϊκών μέτρων.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως το «βασικό σενάριο» είναι ότι ο Τσίπρα θα μπορούσε να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν απέκλειε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να παίξει με τον χρόνο, καθυστερώντας οποιαδήποτε μεταρρύθμιση ώστε να αυξηθεί η πίεση και να αναδυθεί εκ νέου ο φόβος μίας νέας αποσταθεροποίησης της Ελλάδας.

Πηγή των δανειστών αναφέρει ότι ενδεχομένως τους συμφέρει να καθυστερήσουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, προκειμένου να πάει πίσω η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά τις περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία και τις εθνικές εκλογές στη Σλοβακία τον Μάρτιο.

Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας παραμένει απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, οι φήμες για μια οικουμενική κυβέρνηση που θα συνδυάζει τεχνοκράτες και πολιτικούς, φουντώνουν, όπως καταλήγει το Reuters.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.