<p>Ο Γιάννης Αλαμπάνος, Galaxy (Σταδίου 10, Αθήνα).</p>
Ο Γιάννης Αλαμπάνος, Galaxy (Σταδίου 10, Αθήνα).

Πορτρέτο: Βασίλης Καρύδης, Φωτογραφίες: Panos Smirniotis

Μια απόδειξη ότι η εγχώρια σκηνή του bartending γνωρίζει σημαντική άνθιση τα τελευταία χρόνια είναι και τα νεότευκτα βραβεία για τα καλύτερα μπαρ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  που αποδόθηκαν σε μια λαμπρή τελετή, πριν λίγες μέρες.


Τα περί ων ο λόγος «FnL Best Bar Awards by Cardhu 2015» αποδόθηκαν στους -πίσω από τη μπάρα- πρωταγωνιστές, σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την 21η Δεκεμβρίου 2015 και παρακολούθησε πλήθος κόσμου, στελεχών της αγοράς, δημοσιογράφων αλλά και celebrities. Ήταν μια εκδήλωση που ξεκίνησε και κατέληξε ως μια μεγάλη γιορτή και είχε μόνο νικητές. Και αυτό διότι απονεμήθηκαν βραβεία σε όλους όσους προτάθηκαν στις short lists που είχε ανακοινώσει η κριτική επιτροπή, με την επισήμανση ότι επιλέχτηκε ένας υποψήφιος από κάθε κατηγορία ως «πρώτος μεταξύ ίσων», στον οποίο δόθηκε μια επιπλέον τιμητική διάκριση. 

Στο πλαίσιο αυτό, τα μπαρ που ξεχώρισαν και απέσπασαν την υψηλότερη διάκριση, ανά κατηγορία, είναι τα ακόλουθα. 

Στην κατηγορία «Newcomers», που αφορούσε τις αφίξεις του τελευταίου έτους, ξεχώρισε το Noel (Κολοκοτρώνη 59Β, Αθήνα) του Γιάννη Κοροβέση, ο οποίος έχει τη δική του στήλη στο περιοδικό Homme. Βραβεία απέσπασαν επίσης τα Dos Agaves Halandri, Θα σε κάνω βασίλισσα, Mr. Peacock, Nikkei, Old dog και The Underdog. 

Ήταν μια εκδήλωση που ξεκίνησε και κατέληξε ως μια μεγάλη γιορτή και είχε μόνο νικητές. Και αυτό διότι απονεμήθηκαν βραβεία σε όλους όσους προτάθηκαν στις short lists που είχε ανακοινώσει η κριτική επιτροπή, με την επισήμανση ότι επιλέχτηκε ένας υποψήφιος από κάθε κατηγορία ως «πρώτος μεταξύ ίσων».

Στην κατηγορία «Κλασικά Μπαρ» της Αθήνας, το ιστορικό Galaxy (Σταδίου 10, Αθήνα) του Γιάννη και του Δημήτρη Αλαμπάνου, με περισσότερα από 40 χρόνια ιστορία, αναδείχθηκε ως πρώτο ανάμεσα στις εξίσου σημαντικές συνυποψηφιότητές του (Bar 56, Au Revoir, Low Profile «Whisky Bar»). Το βραβείο παρέδωσε ο Φώτης Τσιμέλας, διευθυντής των περιοδικών Homme, Paper και Cookbook. 
Όσον αφορά τα «Cocktail Bars», μια από τις πιο βαρύνουσες κατηγορίες των FnL Best Bar Awards, εκεί οι υποψηφιότητες ήταν δεκατρείς, με το θαυμάσιο Vogatsikou 3 (Βογατσικού 3, Θεσσαλονίκη) να αποσπά τη μεγαλύτερη διάκριση. Το γνωστό μπαρ της Θεσσαλονίκης που έχει καταγράψει ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Τα άλλα δώδεκα και εξίσου σημαντικά μπαρ ήταν, καταρχήν τα «κεντρικά» A for Athens, Barreldier, Ipitou, Kolokotroni 9, το Θεσσαλονικιώτικο La Doze, το Mosaiko και το Holy Spirit στη Γλυφάδα, το Spoiled στη Δάφνη, το Tailor Made στην Αγίας Ειρήνης και τα Theory Bar and more, Σπίτι Cocktail Bar, και White Monkey που έχουν ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη στο Χαλάνδρι.   
Στην κατηγορία «High End Bars», πρώτευσε το 42 (Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα) του Χρήστου Χουσέα, σε απόσταση αναπνοής, βέβαια, από το Baba au Rum του Θάνου Προυναρούς (επίσης ειδικού συνεργάτη του περιοδικού Homme), το διεθνώς βραβευμένο The Clumsies, και το The Gin Joint, των perfect Gin & Tonic, που απέσπασαν και αυτά βραβεία. 
Σημειωτέον, το CV Distiller (Χατζηγιάννη Μέξη 7, Χίλτον) πήρε το βραβείο για την καλύτερη «Spirits List». Ένας χώρος που θα μπορούσε να είναι απλώς μια συγκλονιστική κάβα με σπάνιες και εκατοντάδες ετικέτες ουΐσκι και άλλων αποσταγμάτων, όμως ο Στέφανος Ψυλλάκης, ο ιδιοκτήτης του CV Distiller, ήθελε να επικοινωνήσει την μεγάλη του αγάπη για αυτό, φτιάχνοντας ένα μπαρ. Και δικαιώθηκε. Στην ίδια κατηγορία, συνυποψήφια για την πληρότητα της λίστας τους ήταν τα Dos Agaves, Baba au Rum και το Spinte the Whisky Bar (μια ιδιαίτερη και ιστορική περίπτωση από τη Θεσσαλονίκη με αριθμό ετικετών που πλησιάζει τις 1000).
Στην κατηγορία καλύτερα «Hotel Bars» ξεχώρισαν το Alexander's του Μεγάλη Βρετανία με την ομορφότερη και all time classic μαρμάρινη μπάρα της πόλης, το A for Athens στο Μοναστηράκι και το A+D του Divani Apollon στο Καβούρι, ενώ σε εκείνη των «Restaurant Bars» της Αθήνας, το Osterman στην Αγίας Ειρήνης κατέκτησε την πρωτιά. Συνυποψήφια ήταν τα Artisanal Lounge and Gardens, Rakkan και Buba στην Κηφισιά, το Cinco στο Κολωνάκι, η Hytra στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Kiku Psychiko. 

Το κοινό χειροκροτούσε όρθιο για αρκετή ώρα τον Θεόδωρο και τον Λύσσανδρο Παπαθεοδώρου από το θρυλικό Au Revoir, οι οποίοι τιμήθηκαν με το βραβείο «Συνολικής Προσφοράς».

Ο ανθρώπινος παράγοντας, η δημιουργικότητα και η φαντασία, τιμήθηκε στα πρόσωπα των Νίκος Μπάκουλη και Βασίλη Κυρίτση από το The Clumsies, παρέλαβαν από τον Πάνο Δεληγιάννη το βραβείο του «Most Influential Bartender» του 2015 για τις αστείρευτες νέες ιδέες τους, την επιτυχημένη επιχειρηματική υλοποιησή τους και τις σημαντικές παγκόσμιες διακρίσεις που απέσπασαν για αυτές μέσα στο 2015: Δικαιωματικά, αφού το The Clumsies  έχει ανακηρυχθεί το 22ο καλύτερο μπαρ στον κόσμο.  
Στην, κατά γενική ομολογία, κορυφαία και πιο ιδιαίτερη στιγμή των πρώτων FnL Awards, το κοινό χειροκροτούσε όρθιο για αρκετή ώρα τον Θεόδωρο και τον Λύσσανδρο Παπαθεοδώρου από το θρυλικό Au Revoir, οι οποίοι τιμήθηκαν με το βραβείο «Συνολικής Προσφοράς». Στη μπάρα του Au Revoir έχουν καθίσει κορυφαίες προσωπικότητες της μεταπολεμικής Ελλάδα, αλλά και ο Frank Sinatra!
Τέλος, καλύτερο Wine Bar της πόλης αναδείχθηκε το Oinoscent (Βουλής 45-47, Σύνταγμα), ενώ βραβεία επίσης απέσπασαν τα By the Glass, Vein Cheese and Wine Bar, Heteroclito και Vintage, τρία wine bars που συνέβαλαν στο να βγει από την αφάνεια το κρασί. 
Την εκδήλωση παρουσίασε η stand up comedian Κατερίνα Βρανά, για τη live μουσική φρόντισαν οι Μιχάλης Κατσαρός (πλήκτρα), Μανόλο Βέγκα Σόσα (σαξόφωνο) και Βαγγέλης Κοτζαμπάσης (ντραμς), ενώ ο διευθυντής του FnL Guide, Πάνος Δεληγιάννης, παρουσίασε από τη σκηνή τη φιλοσοφία των FnL Awards. Η εκδήλωση έκλεισε στο Clap the Restaurant με ένα cocktail party για τους καλεσμένους υπό τους ήχους της μουσικής του dj & ραδιοφωνικού παραγωγού Κώστα Παπαζέτη.
  • <p>Η προσέλευση του κοινού στην εκδήλωση ήταν αθρόα.</p> Η προσέλευση του κοινού στην εκδήλωση ήταν αθρόα.
  • <p>Ο Πάνος Δεληγιάννης, ιθύνων νους των FnL Best Bar Awards.</p> Ο Πάνος Δεληγιάννης, ιθύνων νους των FnL Best Bar Awards.
  • <p>Ο Γιάννης Αλαμπάνος (Galaxy) περιχαρής, παραλαμβάνει το βραβείο από τον Φώτη Τσιμέλα (Homme).</p> Ο Γιάννης Αλαμπάνος (Galaxy) περιχαρής, παραλαμβάνει το βραβείο από τον Φώτη Τσιμέλα (Homme).
  • <p>Ο Μιχάλης Μιχαήλ (Lifo) απέδωσε τα βραβεία της κατηγορίας κατηγορία «Newcomers»</p> Ο Μιχάλης Μιχαήλ (Lifo) απέδωσε τα βραβεία της κατηγορίας κατηγορία «Newcomers»
  • <p>Η Μερόπη Παπαδοπούλου (Οινοχόος), δεύτερη από αριστερά, με τους βραβευθέντες της κατηγορίας Wine Bars.</p> Η Μερόπη Παπαδοπούλου (Οινοχόος), δεύτερη από αριστερά, με τους βραβευθέντες της κατηγορίας Wine Bars.
  • <p>Την απονομή στην κατηγορία «Hotel Bars» έκανε ο ο εισαγωγέας των παγομηχανών Hoshizaki, Αλέξανδρος Αναστασόπουλος (αριστερά).</p> Την απονομή στην κατηγορία «Hotel Bars» έκανε ο ο εισαγωγέας των παγομηχανών Hoshizaki, Αλέξανδρος Αναστασόπουλος (αριστερά).
  • <p>Οι συνυποψήφιοι της κατηγορίας «Restaurant Bars» και αριστερά διακρίνεται ο Πέτρος Μποροβίλης (Identity Media).</p> Οι συνυποψήφιοι της κατηγορίας «Restaurant Bars» και αριστερά διακρίνεται ο Πέτρος Μποροβίλης (Identity Media).
  • <p>Η πολυπληθέστερη κατηγορία από άποψη αριθμού υποψηφιοτήτων ήταν εκείνη των «Cocktail Bars»: 13</p> Η πολυπληθέστερη κατηγορία από άποψη αριθμού υποψηφιοτήτων ήταν εκείνη των «Cocktail Bars»: 13
  • <p>Οι συνυποψήφιοι της κατηγορίας «Spirits list», στην οποία πρώτευσε το CV Distiller.</p> Οι συνυποψήφιοι της κατηγορίας «Spirits list», στην οποία πρώτευσε το CV Distiller.
  • <p>Ο mixologist Μιχάλης Μενέγος στo κέντρο με τους τιμηθέντες στην κατηγορία «Συνολικής Προσφοράς» ιδιοκτήτες του Au Revoir, Θεόδωρο και Λύσσανδρο Παπαθεοδώρου.</p> Ο mixologist Μιχάλης Μενέγος στo κέντρο με τους τιμηθέντες στην κατηγορία «Συνολικής Προσφοράς» ιδιοκτήτες του Au Revoir, Θεόδωρο και Λύσσανδρο Παπαθεοδώρου.
  • <p>Οι συνυποψήφιοι της κατηγορίας «Most Influential Bartender of 2015», με τους Νίκο Μπάκουλη (τρίτο από δεξιά) και Βασίλη Κυρίτση (πρώτο από αριστερά) να πρωτεύουν.</p> Οι συνυποψήφιοι της κατηγορίας «Most Influential Bartender of 2015», με τους Νίκο Μπάκουλη (τρίτο από δεξιά) και Βασίλη Κυρίτση (πρώτο από αριστερά) να πρωτεύουν.
  • <p>Ο Χρήστος Χουσέας, τρίτος από δεξιά, έφερε το 42 στην κορυφή των «High end Bars».</p> Ο Χρήστος Χουσέας, τρίτος από δεξιά, έφερε το 42 στην κορυφή των «High end Bars».
  • Τα κορυφαία bars της Ελλάδας
  • Τα κορυφαία bars της Ελλάδας
  • Τα κορυφαία bars της Ελλάδας

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.