Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν σε όλη την χώρα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και την φορολογία, με τις διαμαρτυρίες τους να περιλαμβάνουν και σήμερα κλείσιμο εθνικών δρόμων, αποκλεισμό τελωνείων, μπλόκα και συμβολικές καταλήψεις. 

Βασικά σημεία διαμαρτυρίας σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα αποτελέσουν τα Τέμπη, το Κάστρο στη Βοιωτία και τα τελωνεία σε Καστανιές και Κήπους, τα οποία θα κλείσουν συμβολικά, ενώ οι αγρότες θα αποκλείσουν επίσης τα Μάλγαρα και τον παράδρομο της Εγνατίας στα Κερδύλλια. 
Παράλληλα σε κλείσιμο των δρόμων προσανατολίζονται αγρότες και σε άλλα σημεία των εθνικών οδών σε όλη τη χώρα.
Όπως υπολογίζουν οι αγρότες, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες στους δρόμους βρίσκονται 6.000 τρακτέρ, τα οποία όλο και θα αυξάνονται, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την σαρωτική τους διαμαρτυρία.
Κάνουν, δε, λόγο για ''συμμετοχή άνευ προηγουμένου''. 
Ήδη στη Νίκαια, όπου βρίσκονται περίπου 2.000 τρακτέρ έχει ουσιαστικά κλείσει η Εθνική Οδός από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Κλείνουν την εθνική οι αγρότες στη Λαμία 

Αποφασισμένοι να κάνουν Πάσχα στους δρόμους δηλώνουν οι αγρότες της Φθιώτιδας, αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω όλα αυτά τα μέτρα που τους εξοντώνουν κυριολεκτικά, ενώ στις 12 το μπλόκο της Ανθήλης θα κλείσει την εθνική οδό.
Στο συγκεκριμένο μπλόκο είναι παραταγμένα περίπου 250 τρακτέρ, ενώ αύριο αναμένονται ενισχύσεις από το μπλόκο της ανατολικής Φθιώτιδας, καθώς επίσης και από άλλες περιοχές.

Μπλόκο στα τελωνεία Κήπων και Καστανέων από τους αγρότες του Έβρου

Τον αποκλεισμό των τελωνείων των Κήπων και των Καστανέων, έχουν προγραμματίσει για σήμερα από τις 12 έως και τις 2.00 το μεσημέρι, οι αγρότες του Έβρου, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό.
Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί περίπου 500 τρακτέρ στον κόμβο των Καστανέων Ορεστιάδας, 150 στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου, σημεία στα οποία θα διακόπτεται ανά διαστήματα η κυκλοφορία των οχημάτων. Τέλος, από νωρίς το πρωί, τα αγροτικά μηχανήματα θα παραταχθούν και στην Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Αρδανίου.

Συστράτευση στα Τέμπη το Σάββατο 

Μαζική συγκέντρωση αναμένεται το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, με τους αγρότες των Τεμπών καλούν συναδέλφους τους απ' όλα τα μπλόκα της Ελλάδας για συντονισμό των κινήσεων. 
Την ίδια στιγμή, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητηθεί το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής από μηδενική βάση. Διαφορετικά διαμηνύουν ότι από τη Δευτέρα θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους με κλείσιμο επ ' αόριστον όλων των μπλόκων στην εθνική οδό. 

Πάνω από 600 τρακτέρ στο μπλόκο της Κουλούρας 

Έτοιμο είναι σήμερα το μπλόκο της Κουλούρας στο Νομό Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού, το οποίο στήνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες και αριθμεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, που έχουν καταφθάσει στο σημείο από Βελβεντό Κοζάνης, Νάουσα, Γρεβενά, Φλώρινα και Καστοριά. Στο σημείο κατευθύνονται και τρακτέρ από μπλόκα που είχαν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία του Νομού, αλλά και των γειτονικών, αυτών της Πέλλας και της Πιερίας.
«Στόχος μας δεν είναι τα υπεράριθμα μπλόκα. Επιδιώκουμε λίγα, σε κομβικά σημεία και δυνατά», επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, επισημαίνοντας «δεν αποκλείεται από σήμερα κιόλας να προχωρήσουμε και σε αποκλεισμό του οδοστρώματος».

Συμβολικοί αποκλεισμοί στο μπλόκο της Αλεξάνδρειας 

Συμβολικούς αποκλεισμούς θα πραγματοποιήσουν σήμερα και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Νισέλι Αλεξάνδρειας με τον συντονιστή του μπλόκου, Παναγιώτη Μεσαλά να αναφέρει ότι στις «12-2 το μεσημέρι θα συμμετάσχουμε και εμείς δυναμικά στην προγραμματισμένη κινητοποίηση που έχει αποφασιστεί σε όλη την Ελλάδα».
Συχνότερους και μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς περιλαμβάνει το μενού του μπλόκου που έχει στηθεί στα διόδια των Μαλγάρων με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Αχιλλέα Καμπούρη να υπογραμμίζει και εμείς 12-2 θα κλείσουμε τα διόδια και από την Κυριακή θα έχουμε στο πλευρό μας και τους αυτοκινητιστές -νταλικιέρηδες και φορτηγατζήδες-».

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σερρών 

Την ίδια στιγμή, πορεία διαμαρτυρίας  στο κέντρο των Σερρών και επισκέψεις στα γραφεία βουλευτών του Σύριζα, έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 11 το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο του Προμαχώνα, που αριθμεί πλέον περισσότερα από 1.500 τρακτέρ. 
Αργότερα το μεσημέρι δεν αποκλείεται να κλείσουν συμβολικά τα σύνορα, όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος.

Μεγαλώνει το μπλόκο της Πέλλας 

Με συμβολικούς αποκλεισμούς, αλλά κυρίως ενδυνάμωση του μπλόκου τους συνεχίζουν την κινητοποίηση τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Πέλλας, οι οποίοι και έχουν στήσει μπλόκα στον κόμβο της Παραλίμνης , επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης και στον κόμβο Μελισσίου, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους χθες αργά το βράδυ έστησαν μπλόκο στον περιφερειακό δρόμο της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μανδάλου. 

Επ' αόριστον κλειστός ο κόμβος Κερδυλλίων

Στοκ «χορό» των κινητοποιήσεων εισέρχονται και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο Νομό Χαλκιδικής, οι οποίοι χθες το βράδυ ξεκίνησαν να μαζεύονται σε διάφορα σημεία του Νομού και σήμερα από τις 10 το πρωί, στήνουν το δικό τους μπλόκο στον κόμβο Νέων Μουδανίων -Θεσσαλονίκης. Επ΄αόριστον αποκλεισμένος είναι ο κόμβος Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, ενώ σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Παναγή, από τη 13.00 το μεσημέρι θα κλείσουν για μία ώρα οι παράδρομοι. 

Εκτεταμένες κινητοποιήσεις και στην Ήπειρο 

Δυναμικές είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών και στην  Ήπειρο. Συγκεκριμένα, σήμερα, στις 11 το πρωί στην Πρέβεζα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και αλιείς. Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία, προειδοποιούν, μάλιστα, ότι θα βγουν αιφνιδιαστικά, στο λιμάνι και την Εγνατία.
Στην Άρτα, οι κτηνοτρόφοι, που έστησαν το μεσημέρι της Τετάρτης μπλόκο στο Κομπότι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο, ενώ οργανώνονται για να μεταβούν στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, το Σάββατο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων 'Αρτας διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο κέντρο της πόλης.
Μετά τη κινητοποίηση με τα τρακτέρ στο κέντρο των Ιωαννίνων, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, αποφάσισαν να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ενώ μέσα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουν συνάντηση για να αποφασίσουν τη μορφή διαμαρτυρίας τους στα Ιωαννινα. 

Συμβολικά κλειστό το τελωνείο της Εξοχής 

Παραμένουν στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, ενώ όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας «στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουμε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Δράμας, έχοντας στο πλευρό μας και άλλους επαγγελματικούς φορείς». Το τελωνείο Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία αναμένεται να κλείσει συμβολικά για μία ώρα από τη 13.00 το μεσημέρι. 

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες στην Πελοπόννησο 

Οι αγρότες της Πελοπόννησου παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου Αργολίδας και του Βλαχιώτη Λακωνίας και σήμερα, από νωρίς το πρωί, ενισχύονται με τρακτέρ χωρίς καμπίνα, τα οποία χθες δεν μπορούσαν να βγουν στον δρόμο λόγω της βροχόπτωσης. 
Στη Λακωνία μάλιστα οι αγρότες στήνουν και δεύτερο μπλόκο, επί της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.