Toυλάχιστον 28 νεκροί και 61 τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το βράδυ της Τετάρτης στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας.


Τουλάχιστον 28 νεκροί και 61 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες βράδυ στην καρδιά της Αγκυρας. Η έκρηξη έγινε κοντά σε κατάλυμα στρατιωτικών στο κέντρο της πόλης κοντά στην τουρκική βουλή και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Στόχος ήταν ένα στρατιωτικό λεωφορείο.

Η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο και μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας τέθηκαν σε επιφυλακή υπό το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ η Άγκυρα -σύμφωνα με την πάγια πρακτική της- απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών για το γεγονός.   

Από την πρώτη στιγμή με ανάρτησή του στο twitter, ο επίσημος εκπρόσωπος του κόμματος του κυβερνώντος κόμματος AKP Omer Celik έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια. Μιλώντας στο Reuters, τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως τα αρχικά σημάδια δείχνουν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται αντάρτες του PKK.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται πολίτες και στρατιώτες, ενώ οι τραυματίες νοσηλεύονται σε 14 διαφορετικά νοσοκομεία της τουρκικής πρωτεύουσας.

Όπως δήλωσε ο νομάρχης της Άγκυρας, την ώρα που διερχόταν ένα από τα στρατιωτικά βαν, εξερράγη όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά, ενώ άλλες μαρτυρίες αναφέρουν διπλή έκρηξη, σχεδόν ταυτόχρονα. Οι περίοικοι κάνουν λόγο για εκκωφαντικό ήχο που έγινε αισθητός ακόμα και σε παρακείμενες περιοχές, ενώ πλήθος πολιτών εγκατέλειψαν πανικόβλητοι κοντινούς σταθμούς του μετρό. Ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρει πως η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που λεωφορείο ήταν σταθμευμένο σε κόκκινο σηματοδότη, ενώ στο σημείο έσπευσαν τουλάχιστον 20 ασθενοφόρα. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου ανέβαλε την προγραμματισμένη αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες -όπου θα συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό- για να συμμετάσχει σε σύσκεψη ασφαλείας στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Ερντογάν: Συνεχίζεται ο αγώνας κατά των τρομοκρατών 

«Οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας» η οποία «δεν θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τονίζει ότι «τέτοιους είδους ενέργειες τονώνουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για ανταπόδοση των εναντίον μας επιθέσεων, εντός και εκτός των συνόρων μας».

«Θα συνεχίσουμε καθημερινά με περισσότερη αποφασιστικότητα τη μάχη μας εναντίον των πιονιών που πραγματοποιούν τις δίχως ανθρώπινο και ηθικό όριο επιθέσεις αυτές και των δυνάμεων που βρίσκονται από πίσω».

Στην γραπτή ανακοίνωση της προεδρίας της Τουρκίας προστίθεται: Αυτό  «Θα αντιληφθούν ότι γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τη χώρα μας και το έθνος μας από τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε νεκρός μας είναι ένα τεκμήριο για το ότι τα εδάφη αυτά θα είναι η αιώνια πατρίδα μας, η σημαία μας θα υψώνεται πάντα, το εζάνι μας δεν θα σιγήσει, η χώρα μας δεν θα διαμελιστεί και το κράτος μας δεν θα ανατραπεί».

Καταδίκη από τον Λευκό Οίκο

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος που επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκoνται στο πλευρό της Τουρκίας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ισχυρoύ εταίρου και πολύτιμου μέλους στην συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο γγ της Προεδρίας πρέσβης Γ.Γεννηματάς επικοινώνησε στις 11:00 χθες βράδυ με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα και του ζήτησε να μεταβιβάσει, εκ μέρους του ελληνικού λαού, στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν την απερίφραστη καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας στην Άγκυρα, καθώς επίσης και τα θερμά του συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και στον τουρκικό λαό .

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Νταβούτογλου τα θερμά συλλυπητήρια και την συμπαράσταση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τον λαό της Τουρκίας για το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα στην 'Αγκυρα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.