Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) στo πλαίσιο της αισθητικής αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού και της αναβάθμισης της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος,
πραγματοποίησε την Κυριακή δενδροφύτευση στο όρος Αιγάλεω με μεγάλη επιτυχία.


Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν  να ενεργοποιηθούν οι πολίτες ώστε να γίνουν εθελοντές και συμμέτοχοι στον αγώνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην ευρύτερη  περιοχή.


Το αποτέλεσμα!! 3000 φυτά και στέρεες βάσεις  για ένα καλύτερο περιβάλλον και ανάπτυξη στη Δυτική περιοχή

όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό υλικό πολίτες και φορείς απέδειξαν
έμπρακτα την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, συμμετέχοντας στη δενδροφύτευση της αποκατεστημένης χωματερής στέλνοντας το μήνυμα ότι το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας.

 Λίγα λόγια για τον ΧΑΔΑ Σχιστού
1. Ο επικίνδυνος ΧΑΔΑ Σχιστού (ραδιενεργών αποβλήτων) αποτελεί προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την ανοχή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, συνιστώντας σοβαρή εστία περιβαλλοντικής υποβάθμισης και απειλής για τη δημόσια υγεία. Ο χαρακτηρισμός επικίνδυνος αφορά στην ανεξέλεγκτη απόρριψη ποσοτήτων 10.000.000 τόνων ραδιενεργού φωσφογύψου στο διάστημα 1979 έως 1999. Οι ποσότητες του φωσφογύψου που είχαν εναποτεθεί στο ΧΑΔΑ, προέρχονται από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, που είχε μισθώσει το χώρο από το Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1979, για την εναπόθεση των αποβλήτων του χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από καμία κρατική υπηρεσία.
2. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΕΣΥΔΑΠ (ΝΠΔΔ – ΟΤΑ) ήταν ο μοναδικός φορέας, ο οποίος ανέλαβε την μεγάλη ευθύνη αποκατάστασης αυτής του ΧΑΔΑ.
3. Το έργο της αποκατάστασης εκτελέστηκε με βάση την βέλτιστη τεχνική λύση που είναι η οριστική και μόνιμη ταφή, καθώς η τεράστια ποσότητα φωσφογύψου δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί και να διατεθεί σε άλλο κατάλληλο χώρο και ως εκ τούτου καλύφθηκε με μεμβράνες και επιστρώθηκε με χώμα.
4. Το έργο είχε τρεις βασικούς στόχους:
  1. Ο πρώτος ήταν να απομακρυνθούν όσα στερεά απόβλητα είχαν απορριφθεί και να μειωθεί ο κίνδυνος φωτιάς. Αυτό έγινε στο μέτρο του δυνατού και μεταφέρθηκαν στο ΧΥΤΑ.
  2. Ο δεύτερος ήταν να αποτραπεί η περαιτέρω ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από τα βρόχινα νερά, τα οποία περνούσαν μέσα από τα στρώματα φωσφογύψου και μετέφεραν τους ρύπους στο υπέδαφος.
  3. Ο τρίτος ήταν να μπλοκαριστεί η μεταφορά σκόνης φωσφογύψου σε κατοικημένες περιοχές, λόγω των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.
5. Η αποκατάσταση του έργου ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα σύμφωνα με την άδεια περιβαλλοντικής αποκατάστασης, που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Αττικής (υπ’ αριθ. ΠΕΧΩ 8/03-01-2006/ΦΠΕΡ ΣΑ/11.01.2006)


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.