Εμπόδια βάζει συνεχώς η Τουρκία στα πλοία του ΝΑΤΟ που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο για περιορισμό των προσφυγικών ροών, παράλληλα με τις συνεχείς προκλήσεις στις οποίες προχωράει η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες.


Ειδικότερα, η ΝΑΤΟϊκή δύναμη δεν έχει καταφέρει να αναπτυχθεί ακόμα στα τουρκικά χωρικά ύδατα γιατί η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο «οι Τούρκοι αρνήθηκαν» αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είπε μια διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο διπλωμάτη.

«Η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι» στο θέμα αυτό, σχολίασε η πηγή.

Οι τουρκικές αρχές «ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή», τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, «να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί» η δύναμη του. «Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Επιπροσθέτως, παρά τις διαβεβαιώσεις Γερμάνων και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία «δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο» να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται απο τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, παρατήρησε η ίδια πηγή.

Η εν λόγω εμπλοκή έρχεται μετά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις, καθώς η Άγκυρα βρίσκει συνεχώς ευκαιρία για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το MEGA, η τουρκική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την έλευση του αεροσκάφους της Γερμανίας υπουργού Άμυνας από το νησί της Μυτιλήνης και από κει να επιβιβαστεί στη ναυαρχίδα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, το πλοίο Bohn.

Το πρόγραμμα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάγιεν προέβλεπε να φτάσει στο ελληνικό νησί του Αιγαίου την προσεχή Δευτέρα, αλλά η Άγκυρα αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Αντίστοιχα προβλήματα προκάλεσε και χτες η Άγκυρας. Η Φον Ντερ Λάγιεν είχε ζητήσει να ανέβει στη ναυαρχίδα της δύναμης που δραστηριοποιείται στο Αιγαίο, το πλοίο υποστήριξης Bohn, και μέσω των νησιών του νοτιονατολικού Αιγαίου να περάσει στα τουρκικά παράλια για να δει την κατάσταση με τις προσφυγικές ροές. Η Ελλάδα παραχώρησε τη διπλωματική άδεια που χρειαζόταν, ωστόσο η Άγκυρα αρνήθηκε να δώσει την αντίστοιχη άδεια.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.