Επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα την Τρίτη ξεκλείδωσε το Eurogroup.


Η συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία μετείχαν και ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ  Πολ  Τόμσεν και η υπεύθυνη του Ταμείου για την Ελλάδα Ντάλια Βελκουλέσκου ξεκλείδωσε όπως αναμενόταν την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα ίσως και αύριο.    
   
Την Τρίτη αναμένεται η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα σύμφωνα ενώ ο Γερουν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι είναι κοινή θέση τόσο των ευρωπαίων όσο και του ΔΝΤ η προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού.
«Συζητήσαμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα αλλά και τα επόμενα βήματα. Οι επικεφαλής των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, δεν ξέρω πότε, ίσως αύριο. Έχει γίνει επαρκής προετοιμασία για να επιστρέψουν», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας τουEurogroup.
Έχουμε δώσει μια υπόσχεση ότι αν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας θα κάνουμε τα αναγκαία βήματα για να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος
Όπως πρόσθεσε, πρέπει ωστόσο να κατανοήσουμε πως «αν θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να εφαρμόσουμε όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά και αυτό είναι το δεύτερο σημείο. Πρέπει να γίνει πραγματικά περισσότερη δουλειά, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν και να γίνει εμβάθυνση σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στο θέμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, σημειώνοντας πως όταν η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα πρέπει να αναλάβουμε αποφάσεις που αφορούν το ελληνικό χρέος.
«Έχουμε δώσει μια υπόσχεση ότι αν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας θα κάνουμε τα αναγκαία βήματα για να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επισημάναμε ότι η συζήτηση θα είναι στο τραπέζι στο κοντινό μέλλον».
Οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα πρέπει να είναι πιο ισχυρά και πιο βαθειά για να φτάσουμε τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε πως μέρος της συνολικής λύσης θα είναι και κάποια μέτρα για το χρέος, ενώ τόνισε πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην πρώτη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους. 

Μοσκοβισί: Δεν βρισκόμαστε στο επιθυμητό σημείο 

Είμαι χαρούμενος με τη σημερινή συμφωνία που επιτρέπει να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις, σημείωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Όπως σημείωσε, η συμφωνία έρχεται μετά από μια έντονη εργασία κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
Όπως σημείωσε ωστόσο χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος Επίτροπος «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο επιθυμητό σημείο», πρέπει να συνεχίσουμε, ενώ επεσήμανε πέντε σημεία στα οποία πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες. Αυτά αφορούν το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, μεταρρύθμιση του φορολογικού, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την ανεξαρτησία του εισπρακτικού και φορολογικού μηχανισμού και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, είναι να φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, πρέπει να βρούμε μια συμφωνία σε μέτρα που θα μας οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία σε όλα αυτά τα σημεία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

Καμπανάκι ESM για ρευστότητα

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ, θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα, τόνισε ωστόσο ότι δεν θα είναι εύκολη η επιστροφή. Η ρευστότητα στενεύει, σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει να γίνουν οι απαραίτητες εκταμιεύσεις και να αποφευχθεί η καθυστέρηση πληρωμών.
Το βασικό σενάριο είναι ότι η αξιολόγηση στην Ελλάδα θα τελειώσει πριν το Πάσχα. Είτε το Καθολικό, είτε το Ορθόδοξο, σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, τονίζοντας πως οι προϋποθέσεις αυτής της αξιολόγησης είναι φιλόδοξες και πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα για την ολοκλήρωσή της.
Μέσα στη συνεδρίαση σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να κάλεσε τους ΥΠΟΙΚ να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους τον Απρίλιο.

Τσακαλώτος: Λογικοί άνθρωποι θα βρουν λογική λύση 

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές», ανέφερε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος μετά το πέρας του Eurogroup. «Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος.  Είμαι βέβαιος ότι λογικοί  άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. 

Σόιμπλε: δεν θα αλλάξει τίποτα μπλέκοντας προσφυγικό και μνημόνιο   

Εν τω μεταξύ ο Β.Σόιμπλε επανέλαβε την αντίθεσή του στην σύνδεση υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος με το προσφυγικό.
Όπως είπε, η Ελλάδα πρέπει έχει κάθε υποστήριξη για το προσφυγικό, η Γερμανία δεν θέλει να την αφήσει μόνη της σε αυτό το ζήτημα, όμως τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται γιατί είναι δύο διαφορετικά θέματα.
Ημασταν πάντα γενναιόδωροι με την Ελλάδα, υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Αθήνα να λάβει αποφάσεις για να περάσει στην ανάπτυξη. 
«Αναμιγνύοντας αυτά τα δύο θέματα δεν θα αλλάξει η κατάσταση» πρόσθεσε.
   
Με το ΔΝΤ έχουμε κοινή θέση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων  
Η  τήρηση των συμφωνηθέντων «δεν αποτελεί μόνο θέση του ΔΝΤ αλλά και δική μας», προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε αξιόπιστες και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Νταίσελμπλουμ εισερχόμενος νωρίτερα στη συμφωνία.  
 Χρειάζεται μια αξιόπιστη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τα δημοσιονομικά να βρίσκονται μεσοπρόθεσμα σε σωστή τροχιά, σημείωσε. 
Για να τηρήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού πρέπει να εξετάσουμε πόσα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό, σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Προσέθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Μοσκοβισί: Υπάρχει περιθώριο για περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα 

Ερωτηθείς για το αν είναι κοινή η θέση Ευρώπης και ΔΝΤ, ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απάντησε ότι δεν θα μπει σε τεχνικές λεπτομέρειες και πως οι Θεσμοί πρέπει να δείξουν σήμερα ότι έχουν την ίδια οπτική η οποία είναι:
Πρώτον,  πρέπει να έχουμε πλήρεις τεχνικές συζητήσεις,δεύτερον, υπάρχει κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση, τρίτον, υπάρχει ακόμα περιθώριο κινήσεων για περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας καιτέταρτον, ότι υπάρχει ανάγκη να γυρίσουν τώρα στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών με στόχο να τελειώσει το γρηγορότερο η αξιολόγηση.
Όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, η συζήτηση που θα κάνουμε σήμερα αφορά το εάν μπορεί να σταλεί η αποστολή στην Αθήνα. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμα αλλά πρέπει οι Θεσμοί να επιστρέψουν στην Αθήνα. Νομίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σεομόφωνη απόφαση να επιστρέψουν οι Θεσμοί.  Πρέπει να λάβουμε υπόψη και το θέμα του προσφυγικού στην Ελλάδα που συζητούν σήμερα οι ηγέτες, προσέθεσε


πηγη thetoc

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.