Αμερικανικό fund προσπαθεί να «αρπάξει» την Τράπεζα Πειραιώς

Τον Νοέμβριο κάποιοι επιδίωκαν να ελέγξουν άμεσα ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας επιχειρηματικότητας και με ένα στημένο κόλπο επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να οδηγηθεί σε resolution (εκκαθάριση) η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα.
Η άμεση όμως κινητοποίηση της διοίκησης της τράπεζας τους χάλασε τα σχέδια του Hedge Fund.
Ωστόσο το Fund και οι συνεργάτες του, μετά την ήττα του Νοεμβρίου, μπήκαν στη συνέχεια στη μάχη για να αποσπάσουν τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς μέσω του απόλυτου ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου. Εγκαταστάθηκαν ουσιαστικά στην Αθήνα, εξασφάλισαν «συνεννόηση» με ορισμένους άλλους θεσμικούς επενδυτές και, με συνεχή ραντεβού και γεύματα με στελέχη και μέλη αρμόδιων φορέων, προσπαθούν να μετατρέψουν το ΤΧΣ και την κυβέρνηση σε απλούς θεατές και να επιβάλουν αν και μειοψηφία τα συμφέροντά τους.
Τι προσπαθεί να πετύχει ο κ.Blades;
Ο κύριος Blades του fund Paulson Co φαίνεται πως επιθυμεί να περάσει στα χέρια τα δικά του και των συνεργατών του ο έλεγχος της «Πειραιώς». Μήπως προσπαθούν ουσιαστικά να διαχειριστούν ανενόχλητοι τα 90 δις. των assets της Τράπεζας και να ελέγξουν την τύχη των ελληνικών επιχειρήσεων;

Άμυνα στα σχέδια τους έως τώρα φαίνεται να παίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. Αλλά μέχρι πότε θα αντέξουν την πίεση και τις μεθοδεύσεις της μειοψηφικής μετοχικά, αλλά έντονα κινητοποιημένης αυτής ομάδας;
Στη περίπτωση ότι περνά στα χέρια ενός Hedge Fund (Paulson) η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Πως θα ερμηνευτεί ότι έγινε τέτοιος αφελληνισμός; Δηλαδή πως χάθηκε ο έλεγχος και η Διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας; Αυτό σημαίνει ότι κονδύλια ευρωπαϊκά και επενδύσεις θα ελέγχονται πλέον από το Paulson Fund.
Οπως φαίνεται το αποτέλεσμα αυτό ήταν προϊόν παρασκηνιακής μεθόδευσης, αφού οι Ευρωπαίοι πιάστηκαν ξανά στον ύπνο. Στήριξαν έμπρακτα το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας με κεφάλαια και ρευστότητα και τους τα πήραν από την πίσω πόρτα οι Αμερικάνοι και μάλιστα ένα Hedge Fund.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.