Κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα στη σκιά των αποτελεσμάτων σε Ιταλία - Αυστρία
Με σκιά τα αποτελέσματα της κάλπης σε Ιταλία και Αυστρία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα στο οποίο δεν αναμένεται να παρθεί μία απόφαση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, αλλά οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, θα επιδιώξουν «συμφωνία-πακέτο» με τους δανειστές σε ένα επόμενο έκτακτο Eurogroup λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Υπενθυμίζεται, πως στο Eurogroup, δεν αναμένεται να μετάσχει η επικεφαλής του ΔΝΤ  Κριστίν Λαγκάρντ, οπότε δεν θα γίνει γνωστή, επί του παρόντος η τελική στάση του Ταμείου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία διαπραγματεύσεων, σε συνέχεια της αποστολής στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.
«Ανάλογα με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η Ευρωομάδα αναμένεται να επανέλθει στο θέμα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος και τη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και προσθέτει πως τα βασικά σημεία της δεύτερης αξιολόγησης είναι «ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2017, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».
Αναλυτικότερα, σημειώνεται πως στις 25 Μαΐου, το Eurogroup πέτυχε μια «συνολική συμφωνία» για την Ελλάδα που περιλαμβάνει τους όρους για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς και τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, «συμπεριλαμβανομένης μια πρώτης δέσμης μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και μέχρι το τέλος του προγράμματος». Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, σημειώνεται πως «κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί χαιρέτισαν επίσης τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι θα συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο μια οικονομική συμφωνία [με την Ελλάδα] πριν από το τέλος του έτους».
Εξάλλου, οι 19 υπουργοί θα έχουν και μια πρωινή συνεδρίαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 11:30 ώρα Ελλάδας και θα επικεντρωθεί στα προσχέδια των προϋπολογισμών για το 2017 των υπόλοιπων 18 κρατών μελών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η συζήτηση για τα προσχέδια των προϋπολογισμών θα βασιστεί στις γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν στις 16 Νοεμβρίου.
Τέλος, στο πλαίσιο της εν λόγω συνεδρίασης οι 19 υπουργοί θα εξετάσουν επίσης τη δημοσιονομική κατάσταση συνολικά στην Ευρωζώνη και τις δημοσιονομικές προοπτικές.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.