i-akraia-tourkiki-proklisi-sta-imia-o-stoxos-kai-oi-apodektes

Επίδειξη ισχύος με μια ακραία πρόκληση και μάλιστα στο ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο έκανε η Αγκυρα το πρωί της Κυριακής ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση στα Ίμια και τρεις μέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ τουρκοι στρατιωτικοί που κατηγορούνται για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Η «περιοδεία» της ηγεσίας του τουρκικού στρατεύματος στην περιοχή του Ιμίων που γέννησε στο πρόσφατο παρελθόν την πλέον επικίνδυνη ελληνοτουρκική κρίση είχε διπλή στόχευση και «αποδέκτες» την Ελλάδα αλλά και το εσωτερικό της γείτονος.
Η απόφαση για μη έκδοση των «8» τούρκων στρατιωτικών πυροδότησε την τεράστια δυσφορία στο καθεστώς Ερντογάν που από τις απειλές για ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό πέρασε στην έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και πάλι από τα Ιμια με το βλέμμα σε μια σειρά άλλες βραχονησίδες.  Η τουρκική επιλογή να στηθεί σόου αμφισβήτησης στα Ιμια δεν αποκλείεται να συνδέεται και με το «σχέδιο» που με ελαφρότητα αποκάλυψε ο έλληνας υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής για ΄να αξιοποιηθούν και να κατοικηθούν 28 μικρά νησιά του Αιγαίου. 
Η ακραία πρόκληση είναι και μια ένεση στο εσωτερικό της Τουρκίας καθώς τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της  Βόρειας Συρίας δεν ευνοούν τον Ερντογάν για την  ισχύ της αυτοκρατορίας που θέλει να φιλοτεχνήσει.   

Τα γεγονότα 
Στις 11 το πρωί τουρκική πυραυλάκατος στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τον αρχηγό του τουρκικού στρατού στρατηγό Σελίχ Ζεκί Τσολάκ, τον αρχηγό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πτέραρχο Αμπιντίν Ουνάλ και τον αρχηγό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ναύαρχο Ρετζέπ Μπουλέντ Μποστάνογλου αφού επιθεώρησαν τον ναύσταθμο του Ακσάζ επιβιβάστηκαν σε πυραυλάκατο που έπλευσε στα Ίμια.
 Το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνόδευαν δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με άγνωστο αριθμό κομάντος.

Στην περιοχή έπλεε κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία παρενέβη και προειδοποίησε τους κυβερνήτες των τούρκικων σκαφών προειδοποίησε ότι βρίσκονται σε ελληνικά χωρικά και τους κάλεσε να αποχωρήσουν.
Τα τουρκικά σκάφη συνέχισαν το παιχνίδι νεύρων, κάνοντας τον γύρο της μιας βραχονησίδας και αποχώρησε λίγο αργότερα.
Η Αγκυρα, με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, ισχυρίζεται ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, αμέσως μετά, πέταξε πάνω από τα Ιμια με ελικόπτερο.
Σε ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου αναφέρεται πως «ο Επιτελάρχης Ακάρ δήλωσε ότι στις ενέργειες μας ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Θάλασσα του Αιγαίου, για την υπεράσπιση των θέσεων και των συμφερόντων μας στην θάλασσα εστιάζουμε πάντα στην φιλία και στην ειρήνη. Επίσης, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τις προσπάθειες τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και τους έθνους μας στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα»

Τι λέει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ

 Μια τυπική και καθυστερημένη ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας επιβεβαιώνει την προκλητική παραβίαση στα Ιμια των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκική πυραυλάκατο στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Η παραβίαση «συνοδεύτηκε» από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που διοχετεύθηκε στον τουρκικό τύπο.  

Σε ανακοίνωση με τίτλο  «Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων» αναφέρονται τα εξής.
«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.