«Καυτός» ο Φεβρουάριος για την αξιολόγηση – Παίζονται «όλα για όλα» στο Eurogroup - Κεντρική Εικόνα

«Με την πλάτη στον τοίχο» βρίσκεται για μια ακόμη φορά η ελληνική πλευρά, καθώς μετά το άκαρπο Εurogroup της περασμένης Πέμπτης, στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια για την Αθήνα.

Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται εκ νέου «στον αέρα», καθώς το σύνολο των δανειστών επιμένει να ζητά από την κυβέρνηση την εδώ και τώρα νομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Και μπορεί σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύει πως νέα μέτρα – και δη για μετά τη λήξη του προγράμματος – δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά, οι δανειστές έχουν τελείως διαφορετική άποψη. Και τη δείχνουν με το πιο σκληρό τους πρόσωπο.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα για την Αθήνα, η επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup – εκείνο της 20ης Φεβρουαρίου – μοιάζει μονόδρομος. Η κυβέρνηση δεν έχει παρά 20 μέρες στη διάθεσή της, προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με τους Θεσμούς και να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότηση του προγράμματος. Διαφορετικά ο εφιάλτης της αβεβαιότητας θα βρεθεί και πάλι μπροστά της…

«Κόντρα κορυφής» για το χρέος

Και μπορεί οι δανειστές να τα βρίσκουν σε ό,τι αφορά την ανάγκη νομοθέτησης μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, δεν έχουν ωστόσο την ίδια… σύμπνοια θέσεων για το ελληνικό χρέος.

Το ΔΝΤ επιμένει να τάσσεται υπέρ της ανάγκης μιας γενναίας ελάφρυνσης χρέους, διατυπώνοντας αυστηρές συστάσεις προς τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα ο ESM απαντά… πως το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο.

Ειδικότερα, «κανένα λόγο ανησυχίας για το ελληνικό χρέος» δεν βλέπει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, την επομένη της διαρροής μιας εμπιστευτικής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκτιμά το αντίθετο.

«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για μια ανησυχητική αποτίμηση της κατάστασης του ελληνικού χρέους», δήλωσε εκπρόσωπος του ESM.

«Το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως».

Ο ESM αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άμεσο σχόλιο για την έκθεση του ΔΝΤ, αλλά υπενθυμίζει πως έχει ήδη δώσει στην Ελλάδα δάνεια «εξαιρετικά ευνοϊκά μακροπρόθεσμα» και ότι, επίσης, μόλις έχει πάρει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της βραχυπρόθεσμα.

«Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν για μια φιλόδοξη δημοσιονομική τροχιά στη διάρκεια του προγράμματος, που είναι αξιόπιστη», υπογραμμίζει.

Η Ευρώπη έχει, εξάλλου, «σαφώς δεσμευθεί να υποστηρίξει την Ελλάδα με μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους» αν χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει υιοθετήσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Ο ESM σημειώνει τέλος πως τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του της Ελλάδας το 2016 «ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν»

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.