Ο αντικαπνιστικός νόμος ισχύει στην Ελλάδα από το 2009, απαγορεύοντας το κάπνισμα σε οποιονδήποτε κλειστό δημόσιο χώρο, όμως οι πολίτες συνεχίζουν να καπνίζουν παντού, αναφέρει το άρθρο – απορία της Wall Street Journal, σχετικά με αυτή την ιδιότυπη ελληνική «απειθαρχία».
Το άρθρο της WSJ, αναφέρεται στην εμπειρία της κ. Κατερίνας Δερβενιώτη, η οποία αποφάσισε να ανοίξει μπαρ το 2013. Ήταν σίγουρη για ένα πράγμα: Δεν θα επέτρεπε το κάπνισμα. Ανέκαθεν το αντιπαθούσε, εξάλλου υπήρχε και ο πρόσφατος νόμος για την απαγόρευσή του.
Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες από το άνοιγμα του καταστήματός της, ώστε να καταλάβει κάτι ακόμα: Οι Έλληνες θεωρούν πως «οι νόμοι είναι για να σπάνε». Παρά τον σχετικό νόμο, οι πελάτες της άναβαν το τσιγάρο τους, χωρίς δεύτερη σκέψη. Μετακίνησε τα τασάκια, έβαλε σχετικές επιγραφές αλλά και παρακάλεσε τους πελάτες της να μην καπνίζουν. Μάταια. «Τώρα καπνίζουν όσο θέλουν» λέει η ίδια, που εγκατέλειψε την προσπάθεια να κάνει το μαγαζί της «μη καπνιστών».
Εντύπωση, στην WSJ, προκαλεί ακόμα και ο πανηγυρισμός του Γιάννη Μπουρούση, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. «Στην Ελλάδα, ακόμα και οι σταρ του αθλητισμού, πανηγυρίζουν τους τίτλους που κατακτούν με το τσιγάρο να κρέμεται από τα χείλη τους – όπως ο Γιάννης Μπουρούσης, της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού που εμφανίσθηκε αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τσιγάρο στα μπουζούκια».
Οι οδηγοί ταξί, καπνίζουν ενώ οδηγούν, κρατώντας το τσιγάρο τους έξω από το ανοιχτό παράθυρο μόνο όταν έχουν πελάτη. Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του Αμίν Μοχάμεντ, σε κάποιο τοπικό δημοτικό γραφείο για κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες για το καθαριστήριό του, ο καπνός στο χώρο ήταν τόσο πυκνός που αναγκάστηκε να ζητήσει από τον υπάλληλο να σβήσει το τσιγάρο του. Ο υπάλληλος απλά άνοιξε ένα παράθυρο και συνέχισε να καπνίζει.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης αδιαφορεί για τον αντικαπνιστικό νόμο, κάτι που απέδειξε ανάβοντας τσιγάρο κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, τον περασμένο χρόνο. Στο υπουργείο Οικονομικών, οι καπνιστές μαζεύονται για να ανάψουν το τσιγάρο τους, σε έναν διάδρομο που δεσπόζει η αφίσα με το σύνθημα «Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο». Τον Οκτώβριο, σε ένα δείπνο στη Λέσχη Αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άναψε τσιγάρο! Ο δήμαρχος της πόλης, αλλά και κάποιοι παρευρισκόμενοι ακόμα, τον ακολούθησαν.
Περίπου το 37% των Ελλήνων, καπνίζει. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, ενώ είναι εντυπωσιακό συγκρινόμενο με το 26% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα του 2016. Σε σχετική έρευνα, 7 χρόνια μετά την απαγόρευση, το 87% των Ελλήνων δήλωνε πως έχουν υπάρξει τουλάχιστον σε ένα μπαρ όπου εξαναγκάστηκαν σε παθητικό κάπνισμα.
Τον περασμένο χρόνο το ελληνικό κοινοβούλιο, επέκτεινε την απαγόρευση και στα «ηλεκτρονικά τσιγάρα». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, πολλοί από τους βουλευτές επεσήμαναν την ειρωνεία, του να αυστηροποιείς έναν νόμο που στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται.»