Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΑΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ
Στην Αθήνα θα βρεθούν την εβδομάδα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (4 – 10 Σεπτεμβρίου) τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές διεργασίες που σχετίζονται με την τρίτη αξιολόγηση.
Θα έχει προηγηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του EuroWorking Group όπου θα καταγραφεί η πρόοδος σχετικά με την προώθηση των προαπαιτούμενων που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει μέσα στο καλοκαίρι.
Τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM τα οποία για 100 ημέρες έλεγχαν εξ αποστάσεως την εφαρμογή του προγράμματος, κατά την ολιγοήμερη παραμονή τους στην Αθήνα θα προχωρήσουν στην επισκόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και των ήδη υλοποιημένων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Κατά πληροφορίες, το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 2018 θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράψει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Κατά το ΔΝΤ, το πακέτο μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος και το συνταξιοδοτικό σύστημα συμβάλλει στην υποστήριξη του φιλόδοξου μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους για το 2019-2022. Ωστόσο, για το 2018 το Ταμείο βλέπει ακόμη δημοσιονομικό κενό και αν και δεν θεωρεί πως υπάρχει η ανάγκη νέων μέτρων, ωστόσο φαίνεται να επιθυμεί την επιτάχυνση της εφαρμογής του μειωμένου αφορολογήτου.
Σε κάθε περίπτωση αυτά θα ξεκαθαρίσουν όταν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) έλθουν στην Αθήνα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (πιθανότατα κάποιοι εξ αυτών να αντικατασταθούν έως τότε) και αφού προηγηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου οι γερμανικές εκλογές.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα διαβουλευθούν με τις ελληνικές αρχές ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση των 66 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης (εκ των συνολικά 113 μέτρων ορόσημων που απομένουν έως το τέλος του προγράμματος), ενώ εν όψει της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού 2018 θα διαφανεί και το εάν το ΔΝΤ θα ζητήσει τη μείωση του αφορολογήτου ήδη από το 2018.