Αχτσιόγλου: Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις

Η υπ. Εργασίας προανήγγειλε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων από τον Σεπτέμβρη, με στόχο να θωρακιστεί η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας

«Ανάσα» στους απλήρωτους εργαζόμενους δίνει η τροπολογία η οποία ορίζει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση στην περίπτωση που δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα του.

Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm «Ο εργαζόμενος, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές του, θα μπορεί να θεωρήσει ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ισοδυναμεί δηλαδή με απόλυση, και να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση».

Η τροπολογία που κατέθεσε χθες το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και αποδέχθηκε η κυβέρνηση λέει ότι «η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη στον εργαζόμενο να θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας».
 
Η κυρία Αχτσιόγλου προανήγγειλε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων από τον Σεπτέμβρη, με στόχο να θωρακιστεί η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.
 
«Προσανατολίζουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε σε αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας μία σειρά από προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτό το πρόγραμμα που ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός για τα μπλοκάκια, να μετατρέψει δηλαδή κάποιος την ψευδή αυταπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή την εξαρτημένη εργασία και ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε και τον ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για να επιβάλουμε μία τάξη στο εργασιακό τοπίο, όσο είναι δυνατόν, να αντιμετωπίσουμε δηλαδή τα φαινόμενα της παραβατικότητας, που είναι πάρα πολύ έντονα στους χώρους δουλειάς» τόνισε η υπουργός.
 
Εκτίμησε δε, πως «χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια διότι αυτό που συνέβη την προηγούμενη περίοδο, το διάστημα 2014-2014, δεν ήταν απλώς μία ραγδαία απορρύθμιση του συστήματος προστασίας της αλλαγής του εργατικού δικαίου, αλλά καλλιεργήθηκε και το έδαφος για εκτεταμένα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας».
 
Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας η υπουργός σημείωσε ότι «γίνονται αυτή τη στιγμή εκτεταμένοι έλεγχοι από τον συνδυασμό της ενέργειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΣΔΟΕ, της οικονομικής αστυνομίας και των αντίστοιχων ελεγκτικών οργάνων του ΕΦΚΑ, γίνονται πιλοτικά προγράμματα στον τουρισμό αυτή τη στιγμή και βλέπουμε αποτελέσματα, δηλαδή στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας το 2016 η αδήλωτη εργασία έπεσε από το 19% στο 13%».
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.