Οριστικοποιείται ως την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου η συμφωνία για τα ενεργειακά, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των Θεσμών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2μιση το μεσημέρι της Τρίτης.

Εξερχόμενο της διαπραγμάτευσης κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάναμε μεγάλη πρόοδο σήμερα. Έκλεισε το βασικό πλαίσιο. Φτιάχνουμε το χρονοδιάγραμμα (τρόπος και διαδικασία) για τους λιγνίτες. Το market test θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη συμφωνία και θα γίνει από τη DG Comp».

H συμφωνία για τα ενεργειακά, σύμφωνα με το ίδιο αξιωματούχο, θα κλειδώσει οριστικά την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου και όσον αφορά τη ΔΕΗ, η λίστα θα περιλαμβάνει τις δύο μονάδες, Μελίτη και Μεγαλόπολης, όπως είναι γνωστό. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η τύχη των εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες.

«Ο διαγωνισμός θα έχει και θέματα εργασίας. Δεν θα πουληθεί μια μονάδα χωρίς εργαζομένους», ξεκαθάρισε η ίδια πηγή.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται και τα αντισταθμιστικά μέτρα και η ελληνική πλευρά έχει θέσει το θέμα επέκτασης ωρών λειτουργίας για το Αμύνταιο με τη συμμετοχή επενδυτή αλλά και για την Καρδιά (χωρίς επενδυτή).

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να υπάρξει κι ένα πλαίσιο συμφωνίας για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. «Κατατέθηκε η πρόταση για τη ΔΕΠΑ, θα συζητήσουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης», ανέφερε η ίδια πηγή.

Εξετάζεται παράλληλα και το θέμα της αγοράς από τη ΔΕΠΑ του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.