Τους φακέλους 125 ψυχικά ασθενών που παραμένουν επί δεκαετίες έγκλειστοι σε δημόσια ψυχιατρεία ως μη έχοντες καταλογισμό, θα εξετάσουν δύο εισαγγελείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν νόμιμα και σωστά κρατούνται στα ψυχιατρικά καταστήματα οι 125 ψυχικά ασθενείς.
Οι εισαγγελείς αφού μελετήσουν τους φακέλους των ασθενών, θα ερευνήσουν εάν έχει αλλάξει η κατάσταση της υγείας τους και μπορεί να ενταχθούν στην κοινωνία.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 75 άτομα στα ψυχιατρικά καταστήματα της Αθήνας, Δαφνί και Δρομοκαΐτειο και 55 άτομα στο δημόσιο Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν κριθεί ως μη έχοντα καταλογισμό πριν από πολλά χρόνια, για ορισμένους μάλιστα πριν από δεκαετίες και έκτοτε ουδέποτε επανελέγχθηκαν.
Στόχος των εισαγγελικών λειτουργών είναι να ελέγξουν αν εξακολουθούν να συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι που τους οδήγησαν στο ψυχιατρείο ή αν η κατάσταση τους έχει βελτιωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν υποστηρίζονται από πρόσωπα του συγγενικού και φιλικού τους περιβάλλοντος.