«Σημαντικό είναι το καινούργιο να είναι πράγματι καινούργιο και ο νέος φορέας να εκφράζει μια νέα αλλαγή», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Διεκδικώ να εμφανιστεί στη χώρα μια παράταξη δημοκρατική που θα λειτουργεί με όρους διαφάνειας και θα λαμβάνει αποφάσεις συλλογικά. Αυτός είναι ο αγώνας μου», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο «Πρώτο Θέμα 104,6».
«Πρέπει να είναι κοινή αγωνία όλων να δημιουργηθεί μια παράταξη που θα αγκαλιάζει τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν είχα ενημέρωση εκ των προτέρων. Μετά τις ανακοινώσεις τηλεφώνησα στην κ. Γεννηματά και της είπα ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα, είναι μια θετική εξέλιξη που μπορεί να εκφράσει το χώρο μας», δήλωσε για το όνομα «Κίνημα Αλλαγής» που θα φέρει ο ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς
Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι ασφαλώς πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά αλλά δεν είναι αυτό το μείζον ζήτημα. «Για μένα σημαντικό είναι μια συνεννόηση που θα διασφαλίζει τον πλουραλισμό και την εκπροσώπηση όλων. Σημαντικό είναι το πρόγραμμα ώστε το καινούργιο να είναι πράγματι καινούργιο και ο νέος φορέας να εκφράζει πράγματι μια νέα αλλαγή».
Αναφερόμενος στο συνέδριο του ενιαίου φορέα,  ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε πως θα κάνει μια εισήγηση για το πώς λειτουργούν τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. «Το συνέδριο θα είναι το βάπτισμα της παράταξης. Να γίνει ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό με διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτώμενος για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη και την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, τόνισε: «το επικείμενο ψήφισμα, που προτρέπει τα κράτη - μέλη να παγώσουν την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία είναι το τρίτο. Η πρώτη φορά ήταν τον Φεβρουάριο του 2016 κι εκείνο το ψήφισμα το στήριξαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, γνώριζε η κυβέρνηση τη στάση των ευρωβουλευτών του, πριν ο κ. Καμμένος αποφασίσει να πουλήσει όπλα».
Αντιδράσεις για το όνομα και από Καμίνη - Θεοχαρόπουλο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν ο μόνος που εξέφρασε την αντίδρασή του για την ανακοίνωση του ονόματος του νέου φορέα από τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Ο Γιώργος Καμίνης επισήμανε στην κα Γεννηματά πως «είναι σημαντικό να λαμβάνονται οι αποφάσεις συλλογικά, με ανοιχτή επικοινωνία με τους 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές». «Όλα είναι προσωρινά μέχρι το συνέδριο. Αυτό είναι κυρίαρχο» τόνισε σαφώς ενοχλημένος ο δήμαρχος Αθηναίων.
Έντονη δυσφορία εξέφρασε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Δεν ξεκινήσαμε καλά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Αν είναι να λαμβάνονται έτσι οι αποφάσεις, τότε γιατί θα κάνουμε συνέδριο;» συμπλήρωσε.