Κλιμακώνει τις «πολεμικές επιχειρήσεις» εναντίον της κυβέρνησης η ΝΔ, χτίζοντας ουσιαστικά πάνω στη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει πως τώρα ξεκινά η επί της ουσίας συζήτηση για την υπόθεση.

Με αυτά τα δεδομένα, μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στο συντονιστικό των γαλάζιων τομεαρχών ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε ένα βήμα παραπέρα, κατονομάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα, πέρα από πρωθυπουργό των φόρων, και ως «πρωθυπουργό των μεσαζόντων». Το κεντρικό επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως ο πρωθυπουργός παρείχε πλήρη και σαφή στήριξη στον υπουργό Άμυνας Πάνος Καμμένο για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, υπογραμμίζοντας πως είναι αδιάφορο αν το έκανε επειδή το πιστεύει ή επειδή εκβιάστηκε από τον κυβερνητικό του εταίρο με αντικείμενο τη συνοχή της κυβέρνησης. Είναι, δε, σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δια της ταύτισης των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, επιχειρεί να χτυπήσει απευθείας και το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης, το οποίο είναι ακόμα και σε αυτή τη φάση ένα από τα ισχυρά δημοσκοπικά χαρτιά του ίδιου του πρωθυπουργού.

Είναι, επίσης, αναμενόμενο πως η ΝΔ θα συνεχίσει να θέτει με ένταση τη σωρεία ερωτημάτων που ήδη προέβαλε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής, με αντικείμενο την επανεξέταση της σύμβασης με τη Σαουδική Αραβία που ούτως ή άλλως έχει καταστεί άγονος, «χτύπησε καμπανάκια» στη ΝΔ. «Αφού η σύμβαση ήταν τόσο συμφέρουσα και το αντίτιμο εξαιρετικά ικανοποιητικό, για ποιο λόγο σπεύδει ο κ. Φίλης να προοικονομήσει την ακύρωση της σύμβασης με τη Σαουδική Αραβία;», έλεγε στο Reader.gr κεντρική γαλάζια πηγή. Νωρίτερα, πάντως, η ΝΔ είχε καταθέσει αίτημα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών για κλήση όλων των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Καμμένου, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Παράλληλα, σε ένα κρεσέντο λεκτικής κλιμάκωσης, μετά τη χθεσινή αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε «σκάνδαλο», η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε λόγο για «μίζες». «Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος θα λογοδοτήσουν μαζί για το σκάνδαλο με τους μεσάζοντες και την απώλεια 66 εκ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Οι Έλληνες έχουν καταλάβει ποιοι πήγαν να πάρουν μίζες», είπε η κ. Σπυράκη, ενώ είναι σαφές πως το ερώτημα της ΝΔ «αν υπάρχει η σύμβαση, πού είναι τα λεφτά;» θα μετατραπεί σε «γιατί χάθηκαν 66 εκ. ευρώ;».

Και, φυσικά, σε απάντηση ουσιαστικά της πρόσκλησης του κ. Τσίπρα χθες προς τους πολιτικούς αρχηγούς να απευθυνθούν στο ΥΠΕΞ για να διαβάσουν τα διαβαθμισμένα τηλεγραφήματα που ο ίδιος διάβασε από το βήμα της Βουλής, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με την οποία ζητά πλήρη ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία με πρόσβαση σε όλα τα σχετικά έγγραφα, ανεξάρτητα από τη διαβάθμισή τους.

  Loading ad
Αντεπίθεση για τον Σφακιανάκη και την Endeavor

Την ίδια ώρα, τόσο η ΝΔ όσο και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη πέρασαν στην αντεπίθεση για τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί διασύνδεσης της συζύγου του προέδρου της ΝΔ με τον Τζον Σφακιανάκη, τον οποίο ο κ. Τσίπρας από βήματος Βουλής κατονόμασε ως «μεσάζοντα» που ήταν παράλληλα και η πηγή του Έλληνα πρέσβη στο Ριάντ σε ό,τι αφορούσε τον έτερο εμπλεκόμενο στη υπόθεση, Βασίλη Παπαδόπουλο. Εκ μέρους της κυβέρνησης, κεντρικοί υπουργοί, όπως ο κ. Τζανακόπουλος και ο κ. Παππάς υπαινίχθηκαν σχέση της κ. Γκραμπόφσκι με τον κ. Σφακιανάκη, καθώς ο ίδιος ήταν μέλος της Endeavor Σαουδικής Αραβίας, ενώ η κ. Γκραμπόφκσι ιδρύτρια και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ελληνικού παραρτήματος.

Βέβαια, όπως τονίζουν γαλάζιες πηγές, «η Endeavor είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1997, εδρεύει στην Αμερική και στηρίζει την μικρή και μεσαία  επιχειρηματικότητα . Έχει γραφεία στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιανατολική Ασία και την Ευρώπη, σε συνολικά 30 χώρες ενώ στηρίζει 1563 δυναμικά αναπτυσσόμενους μικρομεσαίους επιχειρηματίες  Κάθε γραφείο χτίζει και διαχειρίζεται το δικό του τοπικό δίκτυο που αποτελείται κατά κανόνα από περισσότερους από 100 ανθρώπους». Υπό αυτό το πρίσμα, οι ίδιες πηγές, αλλά και η Μαρία Σπυράκη, αναφέρουν ότι η σχέση της κ. Γκραμπόφσκι με τον κ. Σφακιανάκη είναι ανύπαρκτη.

Να σημειωθεί, δε, πως η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ πέρασε με τη σειρά της στην αντεπίθεση, καταθέτοντας εξώδικα εναντίον του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, αλλά και των εκδοτών Κώστα Βαξεβάνη (Documento), Γιάννη Φιλιππάκη (Δημοκρατία) και Νικόλα Βουλέλη (Εφημερίδα των Συντακτών). «Είναι βιασμός και κακοποίηση της αλήθειας η διάδοση ότι γνωρίζω τον επιχειρηματία Τζον Σφακιανάκη. Ο κρουνός των στοχευμένων ψευδών  εναντίον μου δεν στερεύει ποτέ και τείνει να καθιερώνει ως επίσημη κυβερνητική πολιτική», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Γκραμπόφσκι στην εξώδικο διαμαρτυρία της.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.