Με την τραγωδία στη Δυτική Αττική και την απώλεια 15 ανθρώπων να ρίχνει βαριά τη σκιά της, θα λάβει εν τέλει χώρα το άτυπο γαλάζιο προσυνέδριο στη Χίο, με αντικείμενο το προσφυγικό.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις έφτασε χθες στην Αθήνα από το Στρασβούργο, βρέθηκε αμέσως στην Ελευσίνα, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατάστασης από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του Στρατού, όπως και επτά βουλευτές της ΝΔ (Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Κώστας Καραμανλής, Γεωργία Μαρτίνου, Θανάσης Μπούρας, Βασίλης Οικονόμου και Μάξιμος Χαρακόπουλος οι οποίοι είχαν ήδη μεταβεί από πρωί στα σημεία που επλήγησαν περισσότερο. Ενδεικτική, δε, της προσέγγισης του κ. Μητσοτάκη είναι η φράση που είπε ότι «Εξυπακούεται ότι δεν ήρθα εδώ για να καταλογίσω ευθύνες, αλλά για να έχω μια πλήρη εικόνα γι αυτήν την ανείπωτη τραγωδία».
Πλην όμως, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Χίο για το εμβόλιμο προσυνέδριο του κόμματος με αντικείμενο το προσφυγικό, ένα θέμα αιχμής, με δεδομένες και τις αυξημένες ροές προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες έχουν δημιουργήσει δύσκολες συνθήκες επιτόπου. «Οι αιτήσεις ασύλου καθυστερούν. Τον Μάρτιο είχαμε μιλήσει για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, τα οποία δεν έγιναν ποτέ», έλεγαν επί του θέματος ανώτατες κομματικές  πηγές στο Στρασβούργο, αναφορικά με το ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει και προτάσεις της ΝΔ, η οποίες θα επικαιροποιούν το πλαίσιο που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση από το 2016 και μετά, με ιδιαίτερη αναφορά σε όσους μένουν στη χώρα μας, αλλά και στην ανάγκη ταχύτερης επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου, ώστε να διαχωρίζεται ποιοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ποιοι θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία.
«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστροφα. Η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να είναι ευθύνη της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή πολιτική ασύλου για να αποφύγει τις αγορές ασύλου. Χρειάζεται πιο αποδοτικές πολιτικές επαναπατρισμού. Επίσης, χρειάζεται να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης. Και φοβάμαι ότι σε αυτό το μέτωπο, τα εθνικά συμφέροντα σε συγκεκριμένη κράτη – μέλη έχουν συγκρουστεί με τα κοινά μας συμφέροντα ως Ένωση. Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Η κατανομή των βαρών είναι αναγκαία για να δείξουμε επί της αρχής ότι στεκόμαστε ενωμένοι όταν αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι το γεγονός ότι τα νησιά μας μετατρέπονται σε μόνιμους καταυλισμούς προσφύγων με τους αριθμούς των μεταναστών και των προσφύγων να ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητά τους», είπε επί του θέματος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ολομέλεια του ΕΛΚ στο Στρασβούργο, δίνοντας το στίγμα του ενώπιον της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ενώ επί του ζητήματος δέχθηκε και αρκετές ερωτήσεις από ευρωβουλευτές που ανησυχούν για τις εξελίξεις.
Να σημειωθεί πως στο εμβόλιμο προσυνέδριο θα μιλήσουν ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, ο δικηγόρος και πρώην υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ταυτοποίησης Παναγιώτης Νίκας, ο αντιναύαρχος ε.τ.Ιωάννης Παπαγεωργόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και έμπειρος σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης