Τα αποτελέσματα της νεκροτομής αναμένουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής για να φωτιστεί το σκηνικό του θανάτου της οικογένειας στους Αγίους Αναργύρους.
Παράλληλα, οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, έχουν αρχίσει να παίρνουν καταθέσεις από τους συγγενείς των θυμάτων και του δράστη, προκειμένου να διευκρινιστούν τα κίνητρα της τραγωδίας και να κλείσει ο φάκελος της υπόθεσης.

Η ένταση στις σχέσεις με την πεθερά του
Σύμφωνα με όσα έχουν πει μέχρι στιγμής, άτομα του περιβάλλοντος της οικογένειας, υπήρχε μια ένταση στη σχέση του αστυνομικού με την πεθερά του σε πρώτη φάση, η οποία όμως «δηλητηρίαζε» και την σχέση του με την 48χρονη σύζυγό του, με την οποία είχε δεσμό επί χρόνια και παντρεύτηκαν το 2012.
Λίγο μετά τον γάμο απέκτησαν και το κοριτσάκι τους, το οποίο ήταν περίπου 3,5 ετών.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι συγγενείς του δράστη και αυτόχειρα, λένε ότι η πεθερά του ήταν αντίθετη στο γάμο της κόρης της, γιατρού ρευματολόγου και απαξίωνε διαρκώς τον γαμπρό της.
Επίσης, λένε ότι υπήρχε κόντρα ανάμεσα στον αρχιφύλακα και την πεθερά, επειδή αυτός της ζητούσε να γράψει στην κόρη της το διαμέρισμά της, στον 1ο όροφο, ώστε να μεταφέρει εκεί το ιατρείο της για να είναι κοντά στο παιδί και αυτό έκανε ακόμα μεγαλύτερη την ένταση που ήδη υπήρχε.

Ήθελε να πυροβολήσει την πεθερά και μπήκε στη μέση η κόρη
Ο 46χρονος αρχιφύλακας, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, ήταν με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στην φρουρά του οποίου υπηρετούσε από το 1996 και στην συνέχεια πήγε στο σπίτι του, καθώς είχε δύο μέρες ρεπό.
Τι ακριβώς έγινε την μοιραία νύχτα κανείς δεν ξέρει, αφού όλοι πλέον είναι νεκροί.
Με βάση τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί εκτιμάται πως ξέσπασε καβγάς ανάμεσα στο ζευγάρι και η μητέρα άκουσε τις φωνές και ανέβηκε στον πρώτο όροφο.
Τότε ο 46χρονος πήρε το υπηρεσιακό του πιστόλι και σε κατάσταση αμόκ άρχισε να πυροβολεί.
Από τον τρόπο που βρέθηκαν τα πτώματα και οι βολίδες από τους πυροβολισμούς, εκτιμάται σύμφωνα με το Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο δράστης και αυτόχειρας, έριξε πρώτα μια σφαίρα στον τοίχο και ύστερα έστρεψε το όπλο στην πεθερά.
Η σύζυγος, πιθανολογείται, ότι προσπάθησε να τον αποτρέψει, αλλά την πυροβόλησε τρεις φορές, με αποτέλεσμα να δεχτεί δύο σφαίρες στον θώρακα και μία στην γνάθο και να πέσει νεκρή.
Αμέσως μετά, ο αρχιφύλακας πυροβόλησε δύο φορές την πεθερά στο στήθος.
Στην συνέχεια, ο δράστης πήγε στο δωμάτιο που κοιμόταν το παιδί και το πυροβόλησε στον κρόταφο.
Συνολικά, στο σπίτι βρέθηκαν οκτώ κάλυκες των εννέα χιλιοστών.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, από τον χρόνο θανάτου φαίνεται ότι ο αστυνομικός παρέμεινε πάνω από το παιδί, ίσως και μιάμιση ώρα και στο τέλος, γονατισμένος μπροστά στο κρεβάτι, έδωσε τέλος και στην δική του ζωή, επίσης με μια σφαίρα στον κρόταφο.
Η μαρτυρία του συγγενή που τους βρήκε νεκρούς 
«Το παιδί δεν είχε πάει στο σχολείο» αναφέρει εξάδελφος της νεκρής μητέρας εξηγώντας πώς εντόπισαν τους νεκρούς. «Σκαρφάλωσα απ' το πλάι, στην σκάλα την εξωτερική και είδα μέσα ότι είναι ανοιχτή η πόρτα η κεντρική και είδα την κοπέλα και τους φώναξα να σπάσουν την πόρτα» αφηγείται τη δραματική στιγμή του εντοπισμού των νεκρών.
Ο Γιώργος Διδασκάλου, ο συγγενής της οικογένειας που βρέθηκε πρώτος μπροστά στις τρομακτικές εικόνες της οικογενειακής τραγωδίας, μετέφερε τι αντίκρισε όταν μπήκαν στο σπίτι.  «Είδαμε τη μητέρα με την κόρη στο σαλόνι» αναφέρει και όταν πρέπει να συνεχίζει ένας κόμπος ανεβαίνει στη φωνή του: «Το μωρό ήταν στο κρεβάτι, στην κρεβατοκάμαρα και ο πατέρας γονατισμένος στο κρεβάτι μπροστά...».  
«Πήγαινε συχνά να δει τη μητέρα του»
Συγκλονισμένη είναι και η μικρή κοινωνία στο χωριό του 46χρονου αρχιφύλακα, το Πατιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ζει η ηλικιωμένη μητέρα του με τον έναν από τους δύο αδελφούς του.
Πριν από ενάμιση χρόνο πέθανε ο πατέρας του 46χρονου και όπως λένε οι συγχωριανοί, πήγαινε πολύ συχνά για να βλέπει την μητέρα του, τις περισσότερες φορές με την σύζυγο και το παιδί.
Τον περιγράφουν ως καλό και γελαστό άνθρωπο και δεν μπορούν να δώσουν εξήγηση για την τραγωδία.
Ο αστυνομικός είχε περάσει με επιτυχία τα ψυχοτεχνικά τεστ 
Υπενθυμίζεται ότι από την επιτροπή καταλληλότητας, ο αρχιφύλακας πέρασε το 2011, η οποία τον έκρινε απολύτως ικανό να φέρει όπλο και επρόκειτο να ξαναπεράσει σύντομα - ενώ όπως λένε οι προϊστάμενοί του, δεν είχε δείξει ποτέ συμπεριφορά που να παραπέμπει σε οποιοδήποτε πρόβλημα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο περί όπλων, οι αστυνομικοί εξετάζονται απ' τις επιτροπές της Ελληνικής Αστυνομίας, για την καταλληλότητα τους να φέρουν πυροβόλα όπλα, πριν την είσοδο τους στο Σώμα.
«Ήταν ψυχοπαθής»
Στο κλίμα που επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας στους Αγίους Αναργύρους αναφέρθηκε συγγενής της αδικοχαμένης γιατρού και της μητέρας της.
«Ήρθα από τη Νάξο προχθές και αν με έβλεπε και μένα θα με σκότωνε» είπε ο κ. Χερουβείμ στον ΣΚΑΙ και ισχυρίστηκε ότι ο Ζαπανιώτης «ήθελε να πάρει αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού για να πηγαίνει στο Κολωνάκι, επειδή είχε εκεί μέρος να παρκάρει. Ήθελε να πάρει το μικρό αυτοκίνητο η γιατρός η ανιψιά μου».
Στη συνέχεια η φωνή του ηλικιωμένου «έσπασε» και ο ίδιος αποκάλεσε τον Ζαπανιώτη «παλιάνθρωπο» που «εδώ και δύο χρόνια την απειλούσε (σ.σ. τη σύζυγό του). Όλο λεφτά ζητούσε. Νταβατζής ήταν απέναντι στην ανιψιά μου. Εμένα με έπαιρνε στη Νάξο τηλέφωνο να έρθω στην Αθήνα να πάρω την αδερφή μου. Προσωπικά με είχε στο στόχαστρο. Προχθές το βράδυ που ήρθα, ανέβηκα στο σπίτι και είδα πως η ανιψούλα μου δίσταζε. Φοβόταν μήπως ερχόταν ο άλλος και με σκότωνε. Το καταλαβαίνετε; Όλο λεφτά ζήταγε. Ήθελε μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητο».
Στη συνέχεια ο κ. Χερουβείμ αναφέρθηκε στην αδερφή του (πεθερά του Ζαπανιώτη), η οποία «μου είχε πει πως αν μπορούσε να σκοτώσει τον κοντό θα τον σκότωνε». Σύμφωνα με τον ίδιο «η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού ήταν πολύ καλή και γι αυτό (ο αστυνομικός) της ζητούσε συνέχεια λεφτά, για να πάρει ένα αυτοκίνητο. Όμως η ανιψιά δεν του έκανε τα χατίρια. Όλο λεφτά της ζήταγε».
«Για μένα ήταν ψυχοπαθής» είπε για τον Ζαπανιώτη ο κ. Χερουβείμ και συμπλήρωσε: «όταν λέει στη γυναίκα του ότι αν μπορούσε να σκοτώσει τον κοντό, τον Σημίτη, θα τον σκότωνε. Καταλάβατε τι εννοώ;»
Αναφερόμενος στη σχέση που είχε με το δολοφόνο είπε: «Τον ρωτούσα αν είναι καλά, αλλά δεν με γούσταρε επειδή δεν ήρθα να πάρω την αδερφή μου από το σπίτι».