Πραγματοποιήθηκε χθες, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η πρώτη ημέρα του επιμορφωτικού σεμιναρίου για το Πειραματικό Πρόγραμμα Εσωτερικού Ελέγχου, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σε συνεργασία με την Expertise France, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας η οποία παρέχεται στην Ελλάδα από τη Γαλλική Δημοκρατία.
Το επιμορφωτικό σεμινάριο, που θα ολοκληρωθεί σήμερα, φιλοξενείται από τον Δήμο Πειραιά και διοργανώνεται προκειμένου να στηρίξει τους πειραματικούς ελέγχους που έχουν προγραμματιστεί , με τη συνεργασία των τοπικών και περιφερειακών Αρχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, και των Δήμων Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
Το σεμινάριο παρουσίασαν οι εμπειρογνώμονες:
Jean- Pierre Jochum, Επιθεωρητής Οικονομικών, Γενική Επιθεώρηση Οικονομικών Υποθέσεων στη Γαλλία, Τέως Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής συντονισμού των ελέγχων για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία στη Γαλλική Αρχή Ελέγχων και
Yannis Wendling, Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου στο Τμήμα εσωτερικών Ελέγχων και Διαχείρισης Κινδύνων, Τοπικό Συμβούλιο Δήμου Seine Saint Denis, Γαλλία, Πρόεδρος του Γαλλικού Δικτύου Εσωτερικών Ελεγκτών και Επιθεωρητών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε:
«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες & κύριοι, καλησπέρα, Χρόνια πολλά λόγω των ημερών. Σας υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά στο εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας.
Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα το γεγονός ότι η πόλη του Πειραιά, στην οποία έχω την τιμή να είμαι Δήμαρχος, υποδέχεται το πρώτο πρόγραμμα επιμορφωτικού σεμιναρίου εκ μέρους της Γαλλικής Τεχνικής Βοήθειας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα σχετικά με την ίδρυση και επιτυχή λειτουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου. 
Είναι σημαντική η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και από την Expertise France, προκειμένου να ιδρυθούν ικανές μονάδες εσωτερικού ελέγχου και να εφαρμοστούν μηχανισμοί, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν διαφανείς διαδικασίες στη Δημόσια Διοίκηση. Η αλόγιστη σπατάλη των πόρων του δημοσίου στο παρελθόν, η έλλειψη σαφούς στοχοθεσίας από τους φορείς, με συνέπεια τη χαμηλή παραγωγικότητα και αποδοτικότητα, αποτελούν παθογένειες που αποδεδειγμένα οφείλονται και στην έλλειψη εσωτερικού ελέγχου, όχι όμως με την έννοια της τιμωρίας, όσο με την έννοια της οργάνωσης και εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών. «Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία της καταστολής» αυτή την άποψη την ασπάζομαι απόλυτα.»
Θεωρώ λοιπόν, ότι ένα σύστημα εσωτερικού ελέγχου βοηθάει σίγουρα έναν οργανισμό ώστε να επιτύχει την πραγματοποίηση των στόχων του, να είναι  αποτελεσματικός και αποδοτικός προς τελικό όφελος των πολιτών και δημοτών.
Επιτακτική ανάγκη λοιπόν των ΟΤΑ είναι να ενδυναμώσουν τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια ικανή διοίκηση σύμφωνα με τις αρχές που επιτάσσει η σύγχρονη πραγματικότητα. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε ένα σύστημα διοίκησης που να εκπληρώνει επιτυχώς μετρήσιμα αποτελέσματα, εξυπηρετώντας τον πρωταρχικό μας στόχο που είναι η ικανοποίηση  των αναγκών κάθε πολίτη. Σε αυτό το πλαίσιο, ως Δήμος Πειραιά στελεχώσαμε το μέχρι πρόσφατα ανενεργό τμήμα εσωτερικού ελέγχου προκειμένου να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προσπάθεια για ουσιαστική και αποδοτική λειτουργία προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα ήθελα για άλλη μια φορά να συγχαρώ τους συμμετέχοντες και κυρίως την Expertise France ως εκπρόσωπο της Γαλλικής Τεχνικής Βοήθειας για τη συλλογική προσπάθεια, προκειμένου όλα τα ανωτέρω να εφαρμοστούν επιτυχώς στην ελληνική πραγματικότητα. Εύχομαι καλή επιτυχία στον νέο κύκλο επαφών προκειμένου να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν επιτυχώς οι εφαρμογές εσωτερικού ελέγχου στους φορείς που θα συμμετάσχουν πιλοτικά.
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας, προκειμένου να έχουμε τελικά το αποτέλεσμα που όλοι θέλουμε.»
Τις εργασίες του συνεδρίου θα κλείσει με συναυλία η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.