Σαφές μήνυμα ενότητας στη μάχη για την υπόθεση Νovartis, αλλά και σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τις πρακτικές της έστειλε από το βήμα της Κ.Ο. της ΝΔ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας για την υπόθεση Novartis, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πετά λάσπη. «Τσίπρας και κανονικότητα δεν είναι συμβατά», υπογράμμισε, λέγοντας ότι «τρέφουν και τρέφονται από την τοξικότητα, την πόλωση και τον διχασμό, γιατί δεν ξέρουν να κάνουν καλά κάτι άλλο». Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι ανέδειξε το θέμα την επομένη του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως τον «πιο προβλέψιμο πολιτικό αντιπερισπασμό μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί». «Υπάρχει σκάνδαλο; Ναι και είναι παγκόσμιο και παντού», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι παντού αντιμετωπίζεται ως ένα επιχειρηματικό σκάνδαλο. «Η Novartis είχε στήσει ένα βρώμικο σύστημα που προκαλούσε υπερσυνταγογράφηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, παραδεχόμενος, δε, ότι τα χρόνια πριν την κρίση υπήρξε υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Κατηγόρησε, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι, αντί να διευκολύνει τη διερεύνηση του σκανδάλου, επέλεξε να στοχοποιήσει πολιτικούς της αντιπάλους.
«Φως στο σκοτάδι, να μάθουμε την αλήθεια και να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί που πρέπει», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπεραμυνόμενος της επιλογής υπερψήφισης της Προκαταρκτικής Επιτροπής, κάνοντας όμως και λόγο για «άθλια σκευωρία». «Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση για Προκαταρκτική επιτροπή, να μην αμφιβάλλει κανείς ότι νοιαζόμαστε να έρθει όλη η αλήθεια στο φως», προσέθεσε.
Μάλιστα, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε οχτώ ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό:
1)    Πώς γνώριζε ο κ. Παπαγγελόπουλος το περιεχόμενο του κλειστού φακέλου; Πώς μίλησε με τόση σιγουριά για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους; «Ζωντανή ενσάρκωση ότι η διάκριση των εξουσιών έχει πάψει ουσιαστικά να υφίσταται. Τα ίδια είπε και η κ. Θάνου, παραβιάζοντας βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας», είπε ακόμα.
2)    Γιατί η κ. Τουλουπάκη δεν διαβίβασε αμελλητί την υπόθεση από τις 6/11/2017, μόλις ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε σχετικά με ενδεχόμενες επιλήψιμες πράξεις;
3)    Πώς είναι δυνατόν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας να γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες;
4)    Πώς εξηγείται ότι συγκεριμένη εφημερίδα, εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας και λάσπης, προανήγγειλε την εμπλοκή πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση Novartis και αυτό έγινε 11 μήνες πριν καταθέσει ο πρώτος μάρτυρας;
5)    Πώς εξηγείται η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων από τη στιγμή που η έρευνα του FBI δεν υπέδειξε κανέναν από αυτούς;
6)    Πώς εξηγειται η συγκάλυψη της ανάμειξης του πρώην υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή στην υπόθεση Novartis;
7)    Τι δουλειά είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου;
8)    Πώς εξηγείται ότι εδώ και έναν χρόνο, στις 2/2/2017, ο κ. Τσίπρας είχε περίπου προφητεύσει το βασικό συμπέρασμα της δικογραφίας;
«Το σκάνδαλο Novartis δεν το χειρίζεται η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Το πήρε από τα χέρια της η κυβέρνηση, το δούλεψε, για να το μετατρέψει σε εργαλείο εξόντωσης των πολιτικών της αντιπάλων», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «πολιτικά πρόσωπα κατηγορούνται από ανώνυμους μάρτυρες ότι ενδεχομένως να τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας». Κάλεσε, Χαρακτήρισε, μάλιστα, την πρόταση της πλειοψηφίας ως «νομική έκθεση ιδεών» και μίλησε για κατηγορίες που δεν στοιχειοθετούνται, ενώ η κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει πρόταση για διώξεις.  «Η πρόταση για σύσταση προανακριτικής είναι κατασκευασμένη, όπως είναι χαλκευμένες και οι κατηγορίες για τους 10. Τίποτα δεν αποσκοπεί στη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Κάλεσε, δε, να καταθέσουν στην επιτροπή της Βουλής και οι προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά και κατ’ αντιπαράσταση με τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία. «Να έρθουν να καταθέσουν μπροστά σε αυτούς που κατηγορούν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Θα υπερψηφίσει η κυβέρνηση την Εξεταστική για τον Καμμένο;
Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην υπόθεση Καμμένου, διερωτώμενος αν η κυβέρνηση θα υπερψηφίσει την εξεταστική επιτροπή για τον Πάνο Καμμένο. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη Βουλή και αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να συγκαλύψει το προφανές, ότι ο κ. Καμμένος ενέπλεξε παρανόμως μεσάζοντα για την πώληση βλημάτων στη Σ. Αραβία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι είναι ενδιαφέρον αν ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος γι’ αυτές τις πρακτικές. «Κρίνοντας από την προφητεία του για την υπόθεση Novartis, μου μοιάζει αδύνατον να μην είχε την παραμικρή γνώση για τις ενέργειες του κ. Καμμένου», είπε, αλλά προσέθεσε ότι «αν ο κ. Τσίπρας είχε την παραμικρή τσίπα, θα επεδίωκε ο ίδιος να διερευνηθεί η υπόθεση». Έσπευσε, δε, να προειδοποιήσει κιόλας: «Να γνωρίζουν κάποιοι ότι οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες αλλάζουν και ότι για τον κ. Καμμένο δεν υφίσταται καμία παραγραφή! Είναι πολύ νωπά τα αποτυπώματά του στο σκάνδαλο», υπογράμμισε για τον υπουργό Άμυνας.
«Απαιτώ συστράτευση»
Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε αυστηρό μήνυμα υπέρ της απόλυτης συστράτευσης των στελεχών του κόμματος. «Απαιτώ από όλους απόλυτη συστράτευση, δεν θα λύσουμε τις εσωτερικές διαφωνίες που αυτονόητα υπάρχουν την ώρα που η παράταξη δέχεται μια άθλια συκοφαντική επίθεση. Δίνουμε τον αγώνα όλοι μαζί», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε, δε, ότι τίθεται σε αμφισβήτηση το κράτος δικαίου και η υπόσταση της αστικής, φιλελεύθερης δημοκρατίας. «Έχουν την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία και για την καταλάβουν θεωρούν αποδεκτή την εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατέληξε στέλνοντας το μήνυμα ότι «η ΝΔ είναι ο θεματοφύλακας της ίδιας της δημοκρατίας μας, ο προστάτης των αρχών του πολιτεύματός μας, με πυγμή και σοβαρότητα, με αυτοπεποίθηση και ενότητα».
«Έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό, θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις»
«Η ένταση στο Αιγαίο εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους και δεν συμβάλλει στο κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και αυτό προφανώς δεν έγινε τυχαία. Είναι η συνέπεια μιας ανεύθυνης και γι’ αυτό επικίνδυνης στάσης της κυβέρνησης που ανέχεται μήνες τώρα την τουρκική προκλητικότητα», προσέθεσε, εξηγώντας ότι η κυβερνητική στάση «δημιουργεί την εντύπωση ότι η χώρα διολισθαίνει από τις πάγιες εθνικές της θέσεις». «Τόνισε ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι και θα παραμείνουν ελληνικό έδαφος;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι αυτές οι αυτονόητες επισημάνσεις δεν αναφέρθηκαν στη διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου. Εξέφρασε, δε, την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με αφετηρία των δυσμενών εξελίξεων την «απολύτως απροετοίμαστη επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα», όπως τη χαρακτήρισε, «η οποία επιδείνωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
«Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτικό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις. Σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται. Δεν είναι καρναβάλι όλος ο χρόνος. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων», είπε παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ, ζητώντας σε αυτό το πλαίσιο «ενότητα, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και εθνική αυτοπεποίθηση», αλλά και «αποκλιμάκωση της κρίσης χωρίς εθνικές υποχωρήσεις».  «Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, τα Ίμια είναι ελληνικά και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι προς εκμετάλλευση», ανέφερε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πόνταρε στο παιχνίδι του διχασμού, αλλά έπεσε στην παγίδα του»
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, αντί να επιδιώξει συναίνεση με την αντιπολίτευση και στα εθνικά θέματα, επέλεξε να προωθήσει τα μικροκομματικά του συμφέρονται και σε αυτό το πεδίο. «Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ήταν εξ’ αρχής λανθασμένη», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ για το Σκοπιανό, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ενέταξε τα ζητήματα αλυτρωτισμού στη συζήτηση μόνο μετά από πίεση της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας πόνταρε για άλλη μια φορά στο παιχνίδι του διχασμού, αλλά έπεσε ο ίδιος στο παιχνίδι που πήγε να στήσει», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «επιχείρησε να διχάσει την αντιπολίτευση, αλλά μας βρήκε ενωμένους». Υπογράμμισε, ακόμα, ότι η μόνη διχασμένη, λόγω της στάσης των ΑΝΕΛ, είναι η κυβέρνηση.
Όσον αφορά τα συλλαλητήρια, είπε ότι ο πρωθυπουργός προσέβαλε τους συμμετέχοντες, κάνοντας λόγο για «ετερόκλητο όχλο». Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή στις πλατείες της αγανάκτησης και όταν συνεργάστηκαν για να ρίξουν την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είχαν αυτές τις ευαισθησίες», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία, αυταρέσκεια και περιφρόνηση για τις πατριωτικές ευαισθησίες των πολιτών. «Δεν υπάρχει τίποτα πατριωτικό στα 100 δις που χρέωσε τη χώρα και τα οποία θα πληρώνουμε για πολλά χρονια ακόμα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ επιπρόσθετα, στηλιτεύοντας τις διαρκείς επικλήσεις του πρωθυπουργού περί πατριωτισμού.
Εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς
«Δίνουμε τη μάχη ενωμένοι και αποφασισμένοι και χωρίς ποτέ να γίνουμε σαν τους συγγραφείς των ανακοινώσεων του υπογείου του Μαξίμου που εκδίδονται με το εθνόσημο της χώρας, αλλά χρησιμοποιούν τη γλώσσα των πιο άθλιων trolls του διαδικτύου. Εμείς δεν είμαστε σαν και αυτούς και δεν θα επιτρέψω ποτέ να γίνουμε σαν και αυτούς. Μέχρι τις εκλογές θα μιλάμε για το μέλλον, για τις προοπτικές των Ελλήνων, για τη θέση που έχουν όλοι στο σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο», είπε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας ένα μήνυμα ενότητας, αλλά και σχολιάζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου γι’ αυτόν και τη σύζυγό του που έγινε αντικείμενο ευρέος σχολιασμού.
Από παντού μηνύματα για αυξημένη επιτροπεία
Στα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει ότι είναι υπερασπιστής των φτωχών. «Διαλύουν τη μεσαία τάξη», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ υπογράμμισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά περίπου 28.000 το 2017, όπως και οι δαπάνες μισθοδοσίας κατά περίπου μισό δις. «Την ώρα που οι Έλληνες υπερφορολογούνται, κάποιοι χτίζουν κομματικούς στρατούς», ανέφερε επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Από παντού έρχονται μηνύματα για αυξημένη επιτροπεία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα περί καθαρής εξόδου και τόνισε ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται τους όρους αυτής της επιτροπείας. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα αναφέρθηκε και στο υψηλο κόστος της πρόσφατης ομολογιακής έκδοσης και προσέθεσε ότι το σκηνικό τοξικότητας που στήνει η κυβέρνηση έχει αρνητικό αντίκτυπο, πέραν της εξωτερικής πολιτικής, και στην οικονομία. «Όλοι οι πυλώνες του success story έχουν καταρρεύσει».
Να σημειωθεί, δε, ότι μετά το τέλος της Κ.Ο. οι βουλευτές της ΝΔ δεν έλαβαν τον λόγο, ως κατά τα ειωθότα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας από το έδρανό του, είπε «κύριε πρόεδρε μας καλύψατε πλήρως δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε παραπάνω εμείς», ενώ τον λόγο ζήτησε και έλαβε ο Νικήτας Κακλαμάνης.  «Νομίζω ότι εκφράζω όλους τους συναδέλφους. Η ομιλία του προέδρου μας έχει καλύψει πλήρως. Και το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε σήμερα είναι ότι ο κ. Τσίπρας κατάφερε να μας διχάσει στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και δεν θα τα καταφέρει ούτε στην Novartis. Όποτε δεν χρειάζεται να τοποθετηθούμε εμείς». Αποτέλεσμα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής να χειροκροτηθεί και να αποχωρήσουν από την αίθουσα οι βουλευτές της ΝΔ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.