Νέο αλαλούμ τις τελευταίες ώρες με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί


Νέο αλαλούμ επικράτησε το απόγευμα της Δευτέρας με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τελικά οι δύο έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία. Το μεσημέρι της Δευτέρας, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία ανέφερε ότι οι δύο Έλληνες εξετάζονται τελικώς και για κατασκοπεία, εκτός από παράνομη είσοδο. Όπως δήλωσε, σε επίσημη ενημέρωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, τόνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση ανταλλαγής μεταξύ των 2 Ελλήνων με τους 8 τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στις κατηγορίες που βρίσκονται υπό εξέταση, εκτός από την παράνομη είσοδο, είναι και η κατασκοπεία. 

 Αρμόδιες ελληνικές πηγές ωστόσο ενημερώνουν για το ακριβές, όπως λένε, περιεχόμενο της
δήλωσης, στο οποίο επισημαίνεται ότι η κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι αποκλειστικά για την κατηγορία της παράνομης εισόδου: 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Bekir Bozdağ, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο İhlas:

«Ερώτηση δημοσιογράφου ειδησεογραφικού πρακτορείου İhlas: Υπάρχουν ισχυρισμοί αναφορικά με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Υπάρχει ισχυρισμός ότι οι εν λόγω στρατιωτικοί θα χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή με τους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα. Αυτός ο ισχυρισμός είναι σωστός;

Απάντηση: Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών
στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση [των τούρκων στρατιωτικών] στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. […]Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο». 

Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, ότι οι έλληνες κρατούνται με την κατηγορεία της παράνομης εισόδου και μόνο, ενώ ερευνήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο για κατασκοπεία. 

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό από τουρκικά ΜΜΕ, οι τουρκικές αρχές δεν έκαναν δεκτό το αίτημα της ένστασης που υπέβαλαν οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών, με το οποίο ζητείτο να αρθεί η προφυλάκιση τους και αυτοί να μεταφερθούν στο ελληνικό προξενείο. Έτσι, οι δύο έλληνες στρατιωτικοί δεν θα αποφυλακιστούν, ενώ θα πρέπει να ορισθεί τακτική δικάσιμος για την υπόθεσή τους, ο χρόνος της οποίας παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος.

Ειδικότερα, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.

Νωρίτερα, μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα» ανέφερε. 

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

ΠΗΓΗ THETOC


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.