Φαίνεται πως αποσύρεται η κατηγορία για κατασκοπεία που, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, θα αντιμετώπιζαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής στον Έβρο και τελούν σε καθεστώς προσωρινής κράτησης.
Τουρκικά Μέσα αναφέρουν τώρα, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, ότι οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κουκλατζής, προφυλακίστηκαν τελικά με την κατηγορία για «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». Τα ίδια Μέσα αναφέρουν πως η απόφαση για προφυλάκιση λήφθηκε επίσης λόγω «υποψίας ότι θα αποδράσουν», «για υποψία παραποίησης στοιχείων», για «μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία» και για «πιθανότητα διαφυγής τους στο εξωτερικό».
Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να ερευνήσει τα ψηφιακά δεδομένα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.
Τουρκικά μέσα αποκαλύπτουν και τις καταθέσεις των δύο Ελλήνων, που φέρονται να δήλωσαν «δεν είμαστε πράκτορες» και εξήγησαν ότι πέρασαν κατά λάθος στα τουρκικά σύνορα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και του χιονιού.
Ο υπολοχαγός του στρατού ξηράς φέρεται να κατέθεσε ότι « βγήκαν σε περιπολία κατά τις 10.30 χθες. Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».
Η μεταφορά των δυο Ελλήνων στα δικαστήρια της Ανδριανούπολης
Νωρίτερα, τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ έκαναν φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταφορά των Ελλήνων αξιωματικών στο δικαστήριο της Ανδριανούπολης.
Έντονοι είναι οι φόβοι πως οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί ίσως χρησιμοποιηθούν από την τουρκική πλευρά, ως μέσο πίεσης για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται από την Τουρκία πως πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.