Αποτέλεσμα εικόνας για εκλογες ιταλια
Ο Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έλαβε το πρωί της Δευτέρας εντολή για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει σκηνικό πολιτικού χάους στην Ιταλία, με τους πολιτικούς αναλυτές να αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Κοταρέλι να εξασφαλίσει της ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Και ήδη μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, τόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσαν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Η κεντροαριστερά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρώην οικονομολόγο αλλά η κυβέρνησή του θα έχει σίγουρα μια ιδιαίτερα βραχύβια πορεία. Θεωρείται απίθανο, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες, να μπορέσει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας το φθινόπωρο.
Εφόσον επαληθευτεί το σενάριο αυτό, η μεταβατική κυβέρνηση θα αναλάβει μόνο τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων και την προετοιμασία της χώρας για τις επόμενες εκλογές, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.
Ποιος είναι ο Κάρλο Κοταρέλι
Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι ο Κάρλο Κοταρέλι. Ο 54χρονος Κοταρέλι διαθέτει πλούσια προϋπηρεσία σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και εμπειρία ως σύμβουλος των κυβερνήσεων Λέττα και Ρέντσι. 
Σπούδασε Οικονομικά στην Ιταλία και τη Βρετανία και εργάστηκε επί 25 χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου ανέλαβε επιτελική θέση στη σύνταξη της έκθεσης, που αναλύει τις δημοσιονομικές προοπτικές των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη.
Εργάστηκε επίσης έξι χρόνια στην κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, ενώ το 2013 συνέταξε για λογαριασμό της κυβέρνησης Ενρίκο Λέτα σχέδιο περιστολής των δημοσίων δαπανών. Αυτό δεν τέθηκε ουσιαστικά ποτέ σε εφαρμογή. 
Από το 2017 ο Κοταρέλι είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχε σχολιάσει επικριτικά τα οικονομικά σχέδια του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, προειδοποιώντας ότι θα οδηγούσαν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. 
Με πτώση 2,08% έκλεισε το χρηματιστήριο του Μιλάνου
Με πτώση 2,08%, στις 21.933 μονάδες έκλεισε το χρηματιστήριο του Μιλάνου την ώρα που η Ιταλία βυθίζεται σε πολιτικό χάος και οι επενδυτές αγωνιούν για το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που δημιουργείται στη χώρα.
Το spread αυξήθηκε κατά 29 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής και έφθασε τις 235 μονάδες. Σε διάστημα δύο εβδομάδων έχει σημειώσει άνοδο εκατό περίπου μονάδων.
Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης FTSE MIB κατέγραφε λίγο μετά τις 14:30 (ώρα Ελλάδος) απώλειες 1,25% στις 22.117,40 μονάδες.
Βερολίνο: Περιμένουμε την νέα κυβέρνηση και τις ιδέες της
Την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στην Ιταλία εξέφρασε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις για λεπτομέρειες. «Ο σεβασμός στην ιταλική δημοκρατία, στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ιταλίας, απαιτεί τώρα να περιμένουμε ποια κυβέρνηση θα ηγηθεί της χώρας και με ποιες ιδέες θα έλθει σε μας και τους Ευρωπαίους εταίρους», δήλωσε ο Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για έναν σημαντικό φίλο και εταίρο και για βαθιά γερμανοϊταλική φιλία - και στο επίπεδο των λαών. Τόνισε πάντως ότι το Βερολίνο είναι «πάντα πρόθυμο για καλή και στενή συνεργασία» με μια ιταλική κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο προκάλεσε και την αντίδραση της ιταλικής πρεσβείας στο Βερολίνο, ο Ζάιμπερτ δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη του την συζήτηση που γίνεται για το θέμα στην Ιταλία, αλλά διευκρίνισε: «Δεν θα με ακούσετε να αξιολογώ μεμονωμένα άρθρα του Τύπου. Αυτό αντικρούει την θεμελιώδη στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της ελευθερίας του Τύπου στην Γερμανία. Η γλώσσα της κυβέρνησης, της Καγκελαρίου, των υπουργών είναι γεμάτη σεβασμό και η βασική μας θέση είναι η θέση μιας καλής και όσο το δυνατόν στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων».
Γκρίλο: Μιλούν οι αγορές υποκαθιστώντας τους πολίτες - Όχι στον Κοταρέλι και από τον Μπερλουσκόνι
Στις πολιτικές εξελίξεις και στην αποτυχία να σχηματισθεί κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, αναφέρθηκε ο ιδρυτής των «πεντάστερων» Μπέπε Γκρίλο, σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook.
«Υπάρχει κάποιος ο οποίος μιλά, υποκαθιστώντας εκατομμύρια πολίτες. Οι αγορές σήμερα είναι το ψευδώνυμο του χειρότερου καπιταλισμού, του αρπακτικού αυτού που υφίσταται στην Ιταλία», τόνισε ο Γκρίλο.
Ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός υπογράμμισε επίσης ότι σήμερα βγήκε από το σπίτι του και είδε ότι «ο κόσμος δεν μιλά, περπατούν όλοι με απλανές βλέμμα, σαν να τους έχει υποκαταστήσει ένας εξωγήινος, όπως στα έργα επιστημονικής φαντασίας».