Ομολογουμένως, η πεντάωρη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της οικονομίας δεν…έθελξε, με το κλίμα να παραμένει κατά βάση υποτονικό εντός και εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας. Άρκεσε, όμως, ώστε στη ΝΔ να επιβεβαιώσουν ένα κεντρικό συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγουν στην ηγετική ομάδα του κόμματος, με δύο παράλληλα ζητήματα να εγείρονται από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια. 
Το κεντρικό συμπέρασμα: επιτελείς της ΝΔ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός είναι πολιτικά «στριμωγμένος» σε όλα τα μέτωπα. Στην οικονομία, το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας είναι αρκετά αυστηρό και στο χρέος οι Γερμανοί έχουν «στυλώσει τα πόδια», με αποτέλεσμα η συζήτηση να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Συν τοις άλλοις, ως προς το Σκοπιανό, ένα ζήτημα που ξεκίνησε με ελπίδες για την κυβέρνηση, στη ΝΔ βλέπουν ότι το Μαξίμου έχει εγκλωβιστεί στη στρατηγική του, με τον Ζόραν Ζάεφ να επιμένει στο «Μακεδονία του Ίλιντεν» ως τη μόνη πολιτικά διαχειρίσιμη λύση στο εσωτερικό της γείτονος και τους ξένους αξιωματούχους, όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς να εκδηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον για την πορεία των εξελίξεων.
Με αυτά τα δεδομένα, συνδυαστικά με το άνοιγμα της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις, στην οδό Πειραιώς βλέπουν τον πρωθυπουργό να παίζει το χαρτί της πόλωσης, με σκληρές επιθέσεις στη ΝΔ για «εκλεκτικές συγγένειες» με την Ακροδεξιά, αλλά και απευθείας βολές στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως επί παραδείγματι με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προ ημερών που εξομοίωνε τη ρητορική του προέδρου της ΝΔ με το «μαρσάρισμα του τρικύκλου», εννοώντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα στο υπουργικό περί «Γκοτζαμανισμού». Εκτίμηση της οδού Πειραιώς, όπως έχει ξαναγράψει το Reader.grείναι ότι αυτές οι επιθέσεις δηλούν το «αδιέξοδο» του Μεγάρου Μαξίμου και επιχειρείται μέσω αυτών να επιτευχθεί ένας αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως το επικείμενο κόψιμο των συντάξεων από 1/1/2019.
Συν τοις άλλοις, αρμόδιες γαλάζιες πηγές κατέγραφαν στο Reader.grδύο ακόμα κεντρικά συμπεράσματα που εξάγονται από τη χθεσινή συζήτηση. Το πρώτο έχει να κάνει με τον χρόνο των εκλογών, με πηγές της οδού Πειραιώς να επισημαίνουν ότι, παρά τις σαφείς αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της Φώφης Γεννηματά, ως προς τη χρεία άμεσης προσφυγής στις κάλπες που θα ισοδυναμούσαν, υπό άλλες συνθήκες, με πάσα στον κ. Τσίπρα, εν τέλει ο πρωθυπουργός δεν επανέλαβε ρητά ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό «κουμπώνει» και με την ανάλυση κεντρικού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εκτιμούσε στο Reader.grότι «ο πρωθυπουργός ακόμα μαδάει τη μαργαρίτα των εκλογών», μη έχοντας αποφασίσει για τις κινήσεις του, λόγω και των πιέσεων που υφίσταται κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας.
Το δεύτερο συμπέρασμα έχει να κάνει με το Σκοπιανό: μπορεί ο πρωθυπουργός να είπε ότι η χώρα συζητά τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, εν τούτοις από τη ΝΔ λένε ότι ουδέποτε διέψευσε ρητά από βήματος Βουλής ότι είχε θεωρήσει το «Μακεδονία του Ίλιντεν» βάση συζήτησης, όπως φέρεται άλλωστε να είχε πει και στο τηλεφώνημά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του στη Σόφια. Και, κάπως έτσι, κατά την εκτίμηση των ίδιων πηγών, διαμορφώνεται ένα αδιέξοδο σκηνικό για την κυβέρνηση και σε αυτό το μέτωπο, καθώς έσπευσε να σηκώσει εξ αρχής ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.