Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το Κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση - με έντονες αναφορές στον “Κλεισθένη 1” - πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, υπό τον πρωτότυπο τίτλο «Είχε δίκιο ο Μακρυγιάννης; “Αυτό το Κράτος ούτε φτιάχνεται, ούτε χαλάει”».

Εισηγητές στη συζήτηση ήταν ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γ. Σωτηρέλης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Ζεμπιλιάδου, και ο Επικεφαλής της Παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” στην ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης.
Την εκδήλωση, που διοργάνωσε το Δίκτυο “Σύγχρονοι Δημοκράτες”, χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας & Δήμαρχος Αμπελοκήπων–Μενεμένης,Λ.Κυρίζογλου, ενώ το “παρών” έδωσε και ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σ. Δανιηλίδης.

Η προτεραιότητα για ριζικές αλλαγές αφορά στη Δημόσια Διοίκηση καιστη λειτουργία του Κράτους και όχι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.Συνεπώς, η επιχειρούμενη κυβερνητική παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπό την επωνυμία “Κλεισθένης 1”, αστοχεί εκ προοιμίου αφού παραπλανεί την κοινή γνώμη για το ποιος είναι ο “μεγάλος ασθενής” στη Χώρα, ενώ παράλληλα αμφισβητεί με επικίνδυνογια τις τοπικές κοινωνίες τρόπο την “κυβερνησιμότητα” των Δήμων. Σε αυτή τη διαπίστωση του Καθηγητή Γ. Σωτηρέλη ομοφώνησαν οι άλλοι δύο εισηγητές της εκδήλωσης.
Ο Γ. Σωτηρέλης, αφού αιτιολόγησε, με πολιτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, την άποψη του για προτεραιότητα αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, εξήγησε πως οι αλλαγές αυτές θα περιγράψουν το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και για την Αυτοδιοίκηση. Η ακολουθούμενη από την Κυβέρνηση αντίστροφη πορεία είναι ατελέσφορη και οφείλεται σε μικροκομματικές στοχεύσεις.
Κατόπιν, παρουσίασε τις βασικές αρχές ενός επεξεργασμένου από τον ίδιο σχεδίου για ένα επιτελικό και αποτελεσματικό Κράτος , σύμφωνα με τις εμπειρίες από την Ε.Ε. αλλά και με τις απαιτήσεις μιας κοινωνίας που βιώνει μία έντονη, πολυετή οικονομική κρίση.

Η Γ. Ζεμπιλιάδου αναφερόμενη στη μεγάλη εμπειρία της από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και τη διαχείριση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, υπογράμμισε τον υπερ-συγκεντρωτικό χαρακτήρα του ελληνικού Κράτους, ο οποίος μάλιστα εντάθηκε τα τελευταία χρόνια.  Περιέγραψε τη συνεχή παραβίαση όλων των αρχών χρηστής διοίκησης (ενότητα προγραμματισμού, ολοκλήρωση διοικητικού έργου κλπ) συνδέοντάς την με την αποκαρδιωτική πορεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στη Χώρα μας.

Ο Απ. Κοιμήσης παρουσίασε αναλυτικά τις ισχυρές διαφωνίες της συντριπτικής πλειοψηφίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κυβερνητική παρέμβαση του “Κλεισθένη 1”.  Εξήγησε τη σωρεία αντιφάσεων και επικίνδυνων αστοχιών που πλήττουν καίρια τη δυνατότητα των Δήμων να διοικηθούν, τις οποίες απέδωσε στο “άγχος επιβίωσης” της κυβερνητικής παράταξηςπου μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολύ μικρή μειοψηφία.  Εξέφρασε δε την άποψη πως,εάν τελικά το σχέδιο αυτό γίνει νόμος, δεν θα μακροημερεύσει, λόγω των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων, αλλά και των πολλών απαράδεκτων ρυθμίσεων που περιλαμβάνει.

Στο χαιρετισμό του ο Λ. Κυρίζογλου προχώρησε σε μία έντονη καταδίκητου ν/σ που παρουσίασε ο Υπ. Εσωτερικών.  Τέλος, εισαγωγικές παρατηρήσεις για το Δίκτυο“Σύγχρονοι Δημοκράτες” έκανε ο Χρ. Παπαστεργίου, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, επικρίνοντας επίσης δριμύτατα το σχέδιο “Κλεισθένης 1”, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Χρόνης Μακρίδης, ιδρυτικό μέλος των “Σύγχρονων Δημοκρατών”.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.