Αποτέλεσμα εικόνας για νδ
Σαφώς, στη ΝΔ διάβασαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την έρευνα της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου αποτυπώνεται άνοιγμα της δημοσκοπικής ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 12,5 ποσοστιαίες, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Άλλωστε, πρόκειται για σημαντική άνοδο της ΝΔ σε σύγκριση με την έρευνα της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο μήνα κατά δύο μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ακριβώς στο ίδιο πσοοστό που είχε, κάτι που σημαίνει ότι, με βάση την έρευνα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σημαντικές εισροές. 
Από εκεί και πέρα, όμως, επιτελείς της ΝΔ που ανέλαβαν να αποκωδικοποιήσουν την έρευνα, στέκονται σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, ίσως όχι και τόσο σύνηθες: στον χρόνο διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας. Η έρευνα της Pulse έλαβε χώρα από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου. Με άλλα λόγια, εκτός από την καταγραφή των τάσεων με την απαραίτητη χρονική απόσταση από τη συμφωνία για το Σκοπιανό και τις υπογραφές στις Πρέσπες, η έρευνα έχει «πιάσει» και μάλιστα με διαφορά κάποιων ημερών τη συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup, αλλά και την πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, όπου ο πρωθυπουργός φόρεσε γραβάτα και, θεωρητικά, έδωσε τον επικοινωνιακό τόνο για την απόφαση του Eurogroup. 
Η αναγωγή αυτού του στοιχείου στη δημοσκοπική εικόνα οδηγεί τους επιτελείς της ΝΔ σε ένα κεντρικό συμπέρασμα: ότι, αυτή τη στιγμή, το αφήγημα του πρωθυπουργού δεν «περνάει» στην κοινωνία, σε κανένα επίπεδο. Γαλάζια πηγή, με την οποία το Reader.gr, εκτιμούσε ότι η επίδραση του Σκοπιανού δεν θα είναι άπαξ, αλλά συνεχιζόμενη, όσο εξελίσσεται και η πορεία της συμφωνίας, δημιουργώντας έτσι συνεχώς πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και επισκιάζοντας άλλες πρωτοβουλίες. Ενδεικτική αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι η αποδοχή της συμφωνίας για το Σκοπιανό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θεαματική, με 40% να διαφωνεί με τη συμφωνία. 
Όσο για τη συμφωνία για το χρέος, σύμφωνα με την «ακτινογραφία» της οδού Πειραιώς, μπορεί να επενεργεί θετικά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και να προσφέρει ένα πολιτικό επιχείρημα στην κυβέρνηση, πλην όμως δεν προσδίδει κάποια πολιτική υπεραξία, με την πλειοψηφία των ερωτώμενων να την αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά. 
Κάπως έτσι, με το «τετελεσμένο» της συμφωνίας για το Σκοπιανό που θα συνεχίσει να παράγει πολιτικό αποτέλεσμα, αλλά και τα όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την απόφαση για το χρέος, όπως το θέτουν γαλάζιες πηγές στο Reader.gr, δημιουργείται ένα εξαιρετικά δύσκολο πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση «με κανένα αφήγημα να μην δουλεύει». «Γι’ αυτό και καταφεύγουν στην λάσπη και στην πόλωση», εκτιμά συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγώντας έτσι το ανέβασμα των τόνων από το κυβερνητικό στρατόπεδο τις τελευταίες μέρες με την επίκληση σχεδίων αποσταθεροποίησης της χώρας από επιχειρηματικά συμφέροντα και τη ΝΔ. 
Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, στη ΝΔ εκτιμούν ότι τα κεντρικά συμπεράσματα της Pulse δεν είναι απλώς «μια φωτογραφία της στιγμής», αλλά αντίθετα αποτυπώνουν ευρύτερες κοινωνικές τάσεις που θα αποτυπωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και σε άλλες έρευνες. Άλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, αυτές τις μέρες τρέχουν «κυλιόμενες» μετρήσεις, με κάποια να αναμένεται και εντός του Σαββατοκύριακου.