Εν μέσω διαφωνιών, όπως αναμενόταν, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συνόδου κορύφης για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, με την Ιταλία να ασκεί βέτο - όπως είχε προηγουμένως προειδοποιήσει – στην υιοθέτηση των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας.
Αποτέλεσμα εικόνας για συνοδος κορυφης
Ιταλικές κυβερνητικές πηγές είχαν νωρίτερα απειλήσει ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της χώρας, τότε θα έβαζε μπλόκο στο κοινό ανακοινωθέν. 

«Όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική. 

Τα δύο αυτά αιτήματα της Ιταλίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, διαφορετικά, η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη και στο σύνολό τους – όπως και έκανε.

«Ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα», αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία και εξηγεί ότι γι' αυτό το λόγο δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου των Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.