Συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσκοβισί είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη  διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία.
«Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει», ανέφερε, «είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015» και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο».
Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτυγχάνει διαρκώς να επιτύχει ακόμη και τους αναπτυξιακούς στόχους που η ίδια θέτει, όπως και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη Δημόσια  Διοίκηση.
Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα.
Η αντίδραση Χατζηδάκη στη Βουλή και η απάντηση Μοσκοβισί
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Γάλλο επίτροπο ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή για τις πανηγυρικές δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί για την έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων.
«Δεν είναι τέταρτο μνημόνιο, δεν είναι νέο πρόγραμμα. Δεν θα ξαναέρθει η τρόικα εδώ», δήλωσε ο επίτροπος προκαλώντας την αντίδραση του κ. Χατζηδάκη: «Μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως ότι είναι τέταρτο μνημόνιο» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί:
«Πρέπει να μας απαντήσετε για το σενάριο που λέει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Το Πρόγραμμα μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. Κύριε Επίτροπε, πρέπει να μας πείτε εάν η συμφωνία για τις συντάξεις θα ακυρωθεί και εάν θα ακυρωθούν και οι υπόλοιπες συμφωνίες. Καλοδεχούμενο αν γίνει, να το ξέρουμε όμως, για να διαμορφώσουμε και εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαροί όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα για όλους τους Έλληνες. Πρέπει να ξέρουμε πώς θα προχωρήσει η χώρα μπροστά με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της και το τονίζω προς κάθε κατεύθυνση. Λυπάμαι που χάλασα την ευτυχία σας».
Απαντώντας ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε στον κ. Χατζηδάκη ότι η συμφωνία είναι πολύ καλή για την Ελλάδα και επιτεύχθηκαν «εξαιρετικά σημαντικά μέτρα για το χρέος». «Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις αγορές με καλές συνθήκες» πρόσθεσε και σημείωσε ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μερίδιο για την επιτυχία. «Να νοιώθετε ότι είναι και δική σας επιτυχία η σημερινή» είπε στον κ. Χατζηδάκη.
Ο κ. Μοσκοβίσι κατέστησε, όμως, εκ νέου σαφές σε όλους τους τόνους ότι «δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο». «Δεν ζητούμε νέες μεταρρυθμίσεις, δεν έχουμε εποπτεία τύπου τρόικας, Δεν θα υπάρχει λιτότητα στο διηνεκές» αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της ΝΔ.
Απαντώντας δε στο αίτημα του κ. Χατζηδάκη για ενδεχόμενη αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε μεν ότι pacta sunt servanta (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα συνδιαμορφώνεται με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η αναφορά αυτή σχολιάστηκε ως «παραθυράκι» για ενδεχόμενη επανεξέταση του μέτρου.
«Είμαι ο παλιός πλέον στο Eurogroup. Έξι χρόνια παρακολουθώ την ελληνική υπόθεση τον Μάιο '12 ξεκίνησα και είχε τεθεί ήδη το Grexit! Είμαι πολιτικός έχω φιλίες και συμμαχίες. Είμαι όμως ένας Ευρωπαίος που αγαπά την Ελλάδα και συνεργάστηκα πολύ καλά με όλους τους πρωθυπουργούς και υπουργούς Οικονομικών, με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Χαρδούβελη τώρα με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον κ. Βαρουφάκη δεν θα μπορούσα να πω ότι θα είχαμε ίδια συνεργασία. Όποια και αν είναι η πεποίθησή σας πολιτικά σήμερα είναι πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα και όλοι πρέπει να το πούμε αυτό! Γυρνάμε σελίδα. Είστε όλοι πατριώτες Έλληνες με τις διαφορές αλλά να έχετε εμπιστοσύνη στη χώρα και την συμφωνία που είναι αξιόπιστη για τις αγορές. Δεν είναι για το κόμμα ή τη κυβέρνηση αλλά για τη χώρα και την Ευρώπη».
«Άκουσα και είδα χειροκροτήματα όταν είπα ότι δεν υπάρχει 4ο πρόγραμμα. Και το διατηρώ, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν κατάλαβα ότι ήταν θέμα εσωτερικής διαφωνίας. Δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα γιατί δεν ζητάμε άλλες μεταρρυθμίσεις, δεν έχουμε εποπτεία τύπου τρόικα. Θα μπείτε στο ευρωπαϊκό εξάμηνο όπως κάθε άλλη χώρα το ίδιο συμβαίνει με Πορτογαλία και Κύπρο θα είναι ενισχυμένη η εποπτεία  γιατί είναι πιο περίπλοκη η κατάσταση. Δεν μπορείτε όμως να πείτε ότι θα υπάρχει λιτότητα ούτε η τρόικα θα έρχεται με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Χατζηδάκη και πρόσθεσε: 
«Όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση πρέπει να έχει υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτό που θα συμβεί αύριο δεν θα είναι το ίδιο με αυτό που συνέβη εχθές» πρόσθεσε.
Τζανακόπουλος: Το γαρ πολύ της θλίψεως...
«Μετά τον κ. Χατζηδάκη, ήρθε η σειρά του κ Μητσοτάκη να κάνει παρατήρηση στον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Μοσκοβισί που μίλησε για τη θετική οικονομική πορεία της χώρας και το τέλος των μνημονίων. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη εκεί στη ΝΔ» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.