Αποτέλεσμα εικόνας για υποοικ
Δεν δείχνει να επαναλαμβάνεται η περσινή υπεραπόδοση του Προϋπολογισμού, καθώς με τη συμπλήρωση του πρώτου 6μήνου καταγράφεται μια διαφορά περίπου 1,3 δισ. ευρώ από το πλεόνασμα του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος.
Παρά ταύτα, το ΓΛΚ έχει στοιχεία που δείχνουν ότι έσοδα και δαπάνες κινούνται περίπου 1 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Δεν είναι, όμως, έτσι ακριβώς τα πράγματα, καθώς τα έσοδα- που είναι το βαρόμετρο- κινούνται στο όριο. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20.712 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά μόλις 87 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου.
Αν και ο Ιούνιος πήγε καλά- 260 εκατ. ευρώ υπέρβαση- το πρώτο κρίσιμο τεστ θα είναι οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος. Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία διετία οι φορολογούμενοι εμφανίζονται ιδιαιτέρως συνεπείς, όχι όμως λόγω... άνεσης, αλλά γιατί πολύ απλά “φορτώνουν” τις πιστωτικές τους κάρτες. Θα συνεχιστεί και φέτος αυτή η τάση ή το σύστημα “μπούκωσε”;
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ε. Τσακαλώτος, αποφεύγει να πανηγυρίσει από τώρα για υπερπλεονάσματα και μερίσματα, αναμένοντας τις εισπράξεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, όταν θα προστεθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, για να διαπιστώσει εάν τελικά πάμε για υπέρβαση του στόχου 3,5% κατά περίπου 860 εκατ. Ευρώ, δηλαδή όσο προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δαπάνες παίζουν για μια ακόμα φορά το ρόλο του αμορτισέρ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018 ανήλθαν στα 24.278 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (25.078 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 23.321 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 122 εκατ. Ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 165 εκατ. ευρώ.
Ειδικά όσον αφορά στις δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 956 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 679 εκατ. Ευρώ και μένει να διαπιστωθεί εάν πρόκειται απλώς για πληρωμές που θα γίνουν προς το τέλος του έτους ή αν θα “ψαλιδιστεί” εκ νέου το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.